Нови снимки от масови гробове край Мариупол!

0
7
768x4321 6
Източник : Днес.бг

Сателитната компания Planet публикува снимки на още един изкоп в гробище, този път съвсем близо до Мариупол.

Този път става дума за село Виноградне, което се намира в съседство с града. Украинската редакция на „Радио Свобода“ публикува сателитни снимки, на които се виждат няколко дълги окопа в местното гробище, коментира Нюз.бг

Журналистите отбелязват, че на снимките на друга американска компания, Maxar, от 17 март, изкопите все още не се виждат. Те обаче са ясни на снимки от 29 март, а последните снимки от Planet показват, че мястото на погребението е разширено.

„Това е вид погребение, което ще виждаме все по-често. За съжаление. Техният район ще се разшири. Защото броят на убитите се изчислява на десетки хиляди. Това е най-големият геноцид в Европа след Холокоста. Поне още 15 хиляди възрастни и хронично болни хора от Мариупол могат да умрат„, коментира снимките Вадим Бойченко, кмет на Мариупол, цитиран от BBC.

Украинският министър-председател Денис Шмигал нарече ситуацията в Мариупол „най-голямото хуманитарно бедствие“ от началото на руската инвазия, а вероятно и най-голямото бедствие на века.

Шмигал пристигна в САЩ в състава на украинска делегация за разговори с държавния секретар Антъни Блинкен и няколко министри. BBC посочва, че той е най-високопоставеният украински представител, който посещава САЩ от началото на руската инвазия, а на пресконференция той заяви, че тепърва ще се виждат ужасните престъпления на руските военни!

„Бихме искали да сложим край на тази война. Това е нашата позиция. Ние се борим за нашата свобода, за демокрация, за нашите територии“, каза Шмигал.

Преди два дни бившият сътрудник на Bellingcat и експерт към „Ню Йорк таймс“ Кристиан Триберт разпространи информация, отново позовавайки се на снимки на Maxar, за следи от масов гроб в Магнуш, друго село близо до Мариупол. По негови данни разширяването на гробището е започнало между 23 и 26 март 2022 г.