Нов шамар за агресорите : Дания потвърди разрешението си Украйна да използва изтребители Ф-16 срещу Русия 2 Дания потвърди разрешението си Украйна да използва изтребители Ф-16 срещу Русия!

0
40
orig[1]

Дания не е против Украйна да нанася удари по територията на Русия с изтребителите Ф-16, които ще предостави на отбраняващата се от руската агресия страна, предаде Униан.

Премиерът Мете Фредериксен заяви, че украинците могат да използват датски въоръжения извън пределите на своята територия, предаде датската TV 2 Nyheder.

„Украйна може да използва това, което сме дарили, включително извън границите ѝ, тоест срещу цели в Русия, ако това съответства на международното право“, посочи Фредериксен.

Дания потвърди разрешението си дарените от страната изтребители Ф-16 да нанасят удари по военни цели и на руска територия, каза и датският външен министър Ларс Льоке Расмусен, цитиран от Укринформ и БТА.

Той заяви, че още от началото на процеса по вземане на решение относно доставките на самолети Ф-16 за Украйна на Дания й е било известно, че тези изтребители и други способности, са дарявани на Украйна за отбрана и могат да се използват срещу руски военни цели, включително на руска територия.

„Краткият отговор е „Да“. Това не е нова позиция, тя е част от нашия принос. Когато обсъждахме това с нашата комисия по външни работи в датския парламент, от самото начало го заявихме много ясно – че това е част от отбраната, която вероятно ще предполага и атаки по военни обекти на руска територия“, отбеляза датският министър.

Дания планира да предостави първите изтребители Ф-16 най-рано това лято, а Нидерландия – по-късно през есента, припомни Укринформ. Копенхаген е един от инициаторите на т. нар. самолетна коалиция за Украйна.

Белгия също обяви, че ще даде на Киев 30 изтребителя Ф-16, като първите ще достави още тази година, но с уточнение да се използват само на украинска територия.

До момента още 10 западни страни са дали съгласието си Украйна да обстрелва техни военни цели на руска територия. Инициативата беше подкрепена от Франция, Великобритания, Холандия, Полша, Швеция, Финландия, Чехия, Литва, Латвия и Естония, обобщава наличната досега информация The Moscow Times.

В края на миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да отменят ограниченията върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

На 28 май и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова 27-те страни от ЕС да намерят баланс между страха от ескалация и необходимостта украинците да се защитават, като заяви, че Киев трябва да може да нанесе удар по руска земя със западни оръжия.

По-късно на пресконференция след заседанието на европейските министри на отбраната в Брюксел Борел съобщи, че ЕС няма да решава дали доставените на Украйна оръжия да се използват за поразяване на цели в Русия, тази преценка остава в ръцете на отделните държави.                                                                    Той отбеляза, че държави, които са били първоначално против, са променили мнението си. Никой не може да принуди страните от ЕС да вземат такова решение, никой няма да реши това на равнище ЕС, поясни Борел.


ADS