Нинова от трибуната на Парламента : Никакво програмно правителство-избори!

0
ninova i karayancheva
снимка:Георги Колев Източник : Днес.бг

На първото пленарно заседание за 2019 г. червената лидерка Корнелия Нинова заяви, че от левицата ще се борят за промяна на статуквото в България и Европа. Тя отново настоя, че парламентът и правителството са изчерпани, обяви се за предсрочни избори и добави, че левицата ще дава отпор на всякакви опити за програмно правителство.
Тя остро критикува властта като изтъкна, че само за 10 дни от началото на годината управляващите са показали нестабилност, погазване на правовата държава, корупция, некадърност във вътрешната и външната политика. Нинова се аргументира с хаоса, предизвикан от въвеждането на е-винетките и растящите цени на стоките.
„Докато хиляди семейства не могат да посрещнат сметките си, 5 фирми получиха 1,350 млрд. за строителството на магистрали. Те са необходими, но тези пари се раздадоха без правила, конкурс или търг. Как ги избрахте? Тези фирми организираха протеста срещу БСП, когато искахме проверка на пътищата в България“, обвини соцлидерката.
Тя се закани, че заради това раздаване на средства без обществена поръчка от левицата ще подадат жалба до Европейската комисия.
По повод на повишението на цените на тока, Нинова настоя КЕВР да бъде да влезе в ролята си на регулатор, а не на обслужващ монополи и олигарси, и в противен случай се закани, че ще иска оставката на цялото ръководство на регулатора. Червените ще искат и актуализация на бюджета заради високите цени на стоките и поскъпването на живота.
Нинова обвини властта и че облагодетелстват някои общини, близки до управляващите, и се закани, че ако това не се промени левицата ще напусне Сдружението на общините.
Тя нападна властта и заради хаоса с въвеждането на електронните винетки.
„В света и Европа вече разполагат с изкуствен интелект, Борисов не може да въведа е-винетка“, отсече Нинова.
Червената шефка заяви, че Европа се нуждае от промяна и обвини ГЕРБ, че досега са гласували безропотно всички брюкселски чиновнически решения.
„Европа върви към промяна. Ето защо ние ще бъдем последователни, искаме Европа без двойни стандарти, повече социална Европа и по-малко бюрокрация. Европейската прокуратура да заработи и да влезе в България.  Ще бъдем категорично против Истанбулската конвенция, миграцията, пакета Макрон“, обобщи Нинова.
„Правителството иска да управлява докрай, но г-н премиер как ще стане това със 17% доверие? Този парламент е изчерпан. Опит за програмно правителство ще срещне нашия отпор. Защото това ще е опит да се запази статуквото против волята на народа. Предсрочни парламентарни избори и каквото народът реши, ние ще го изпълним!“, завърши червената шефка.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук