Нетаняху представи първи официален следвоенен план за Газа!

0
84
State memorial marking 50th anniversary and ceremony for Israeli fallen soldiers of Yom Kippur war
Блиц.бг

Израелският премиер Бенямин Нетаняху представи план „ден след“ за Газа – първото му официално предложение за периода след края на войната в управлявания от „Хамас“ палестински анклав, съобщава „Ройтерс“.

Съгласно документа, представен на членовете на израелския кабинет по сигурността, Израел ще поддържа контрол за сигурността над цялата територия на запад от Йордания, включително окупирания Западен бряг и Газа, където палестинците искат да създадат независима държава.

В изброените дългосрочни цели Нетаняху отхвърля „едностранното признаване“ на палестинска държава. Той посочва, че споразумение с палестинците ще бъде постигнато само чрез преки преговори между двете страни – но не отбелязва коя ще ги води от палестинска страна.

В Газа Нетаняху очертава демилитаризацията и дерадикализацията като цели, които трябва да бъдат постигнати в средносрочен план. Той не уточнява кога ще започне този междинен етап нито колко дълго ще продължи. Израелският премиер обаче обуславя възстановяването на ивицата Газа – голяма част от която беше опустошена от израелската офанзива, на нейната пълна демилитаризация.

Нетаняху предлага Израел да има присъствие на границата между Газа и Египет в южната част на анклава и да си сътрудничи с Египет и Съединените щати в тази област, за да предотвратява опитите за контрабанда, включително на ГКПП „Рафах“.

За да замени управлението на „Хамас“ в Газа, като същевременно поддържа обществения ред, Нетаняху предлага да работи с местни представители, „които не са свързани с терористични държави или групировки и не са финансово подкрепяни от тях“.

Той призовава за закриване на агенцията на ООН за палестинските бежанци и за замяната ѝ с други международни организации за помощ.

„Принципният документ на министър-председателя отразява широк обществен консенсус относно целите на войната и замяната на управлението на „Хамас“ в Газа с гражданска алтернатива“, посочват от кабинета на премиера.

Документът беше представен на членовете на кабинета по сигурността за иницииране на дискусия по въпроса.

Войната беше предизвикана от атака на „Хамас“ срещу Южен Израел на 7 октомври, при която 1200 души бяха убити, а 253 бяха взети за заложници.

ADS