Мнение в ЕС : Без Брекзит Русия нямаше да нападне Украйна!

0
25
768x4321
Източник : Нюз.бг

Една „по-силна и обединена Европа“ – т.е. такава, в която Великобритания все още е в ЕС – можеше да бъде достатъчна, за да възпре Владимир Путин от пълномащабната му инвазия в Украйна. Това дръзко мнение изрази пред радио LBC Ги Верхофстад, белгийски евродепутат и координатор на Европейския парламент за Брекзит, съобщава „Политико“.

Бившият белгийски премиер заяви, че „бруталното нахлуване“ на Русия „няма нищо общо с разширяването на НАТО, няма нищо общо с Европейския съюз. Това наистина е опит на Путин да възстанови стария Съветски съюз„.

Великобритания вероятно ще успее да превъзмогне негативите от Брекзит. ЕС също можеше, ако имаше адекватно лидерство и трезва преценка на реалностите. Но с меркели, макрони, ферховстади, тимерманси и фондерлайени – толкова.

„Обединена Европа, със сигурност що се отнася до въпросите на отбраната, би имала огромно значение. Мисля, че може би без Брекзит нямаше да има руска инвазия. Не знам, предполагам, че от другата страна щяха да видят една много по-силна и обединена Европа“, коментира той.

Верхофстад говори по повод третата годишнина от излизането на Великобритания от ЕС. Той изрази надежда един ден Обединеното кралство отново да върне в блока, както и Украйна също може да се присъедини, „а защо не и в рамките на следващите пет години?“.