Мартин Владимиров : Води се руска хибридна операция срещу вятърната енергия в Черно море!

0
102
bgnes martin vladimirov[1]
Източник : БГНЕС

„Офшорната вятърна енергия директно измества нуждата от внос на природен газ – това е заплашително за Русия. Фокусът на протеста е върху премахване на алтернативи на руския внос, а не върху зелените мотиви. С много малки изключения – буквално само едно зелено НПО, всички останали групи, които са против офшорния вятър, са свързани с проруски кръгове в страната.
Зад тях много плътно стоят “Възраждане” и БСП. Няма технически или икономически аргументи, които да спрат приемането на този закон на второ четене. Въпросът е политиците да се противопоставят на шепа кресливи проруски групи“.

Това каза пред ФрогНюз енергийният експерт Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

От началото на февруари някои хотелиери, рибари, еколози, както и представители на „Възраждане“ и БСП искат вносителите на проектозакона за енергетика от ВЕИ в Черно море да го оттеглят преди второто му четене в Народното събрание. Депутатите одобриха на първо четене Закона за ВЕИ на 25 януари 2024 година. Срокът за предложения между първо и второ гласуване е 22 февруари т.г.

Разпространяват се различни твърдения за опасността от офшорни вятърни централи в Черно море. Според Владимиров обаче основната заплаха е икономическа и тя засяга руските интереси и печалби. 


ADS