Манфред Вебер, ЕНП : Забраната за двигателите с вътрешно горене беше грешка, ще я отменим!

0
67
orig[1]
Дир.бг

Наскоро подкрепената в Европейските избори десница въобще не губи време и започва своя поход срещу мерки от Европейската зелена сделка. Първият изстрел е в посока по забраната за двигателите с вътрешно горене и дойде буквално минути след като бе обявена победата в неделната вечер.

ДВГ на прицел: Забрана от 2035 г. за продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене досега бе централен стълб на плана на Зелената сделка за намаляване на затоплящите планетата емисии. Това беше първото нещо, което спомена Манфред Вебер, лидер на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която получи най-много места в Европейския парламент на изборите.

Забраната бе „грешка“, заяви самия Вебер пред европейското издание Politico, обещавайки, че партията ще обсъди отмяната й в „близките дни“.

Заканата доведе до пълния обрат, настъпил след последните избори за ЕС през 2019 г., при които всички лидери с изключение на крайната десница се състезаваха за зелено доверие, докато активисти за климата маршируваха по улиците.

Сега историческите планове на ЕС за ограничаване на глобалното затопляне са атакувани след избори, на които десните партии нараснаха, докато европейските Зелени се разпаднаха.

Петер Лиезе, водещият депутат от ЕНП в областта на климата, каза пред POLITICO, че резултатите от изборите са потвърдили визията на неговата партия за по-малко ограничителна Зелена сделка – забележителният план на ЕС за премахване на замърсяването с парникови газове до 2050 г.

„Ще трябва да направим някои корекции. Забраната за двигатели с вътрешно горене – това трябва да отпадне“, каза той.

Друга критична област ще бъде селското стопанство, което ЕНП обеща да защити от по-агресивното регулиране на климата.

Няма да е толкова лесно обаче. Отмяната на забраната за коли директно би противоречила на водещия кандидат на ЕНП – председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която въведе забраната и я подкрепи, докато се бореше за втори петгодишен мандат като висш изпълнителен директор на ЕС. Всяко действие за отмяна на закона също би започнало всеобща война с левите партии, които подкрепиха този ход.

Като оставим безпорядъка настрана, едно нещо вече е сигурно, според Лиезе: „Няма да има повече решения без ЕНП.“


ADS