Макрон и Льо Лен на балотаж за празидент на Франция!

0
11
768x4321 3
Източник : Дир.бг

Еманюел Макрон и Марин Льо Пен отиват на балотаж на президентските избори във Франция. Това показват първите данни от екзитпола, цитирани от BBC. 65% е отчетена избирателна активност към 18 часа – съвсем малко по-ниска от тази преди пет години. Вторият тур ще се проведе на 24 април.

Прогнозните резултати след края на изборния ден отреждат преднина на настоящия държавен глава с 28.1%. В същото време лидерът на крайната десница Марин Льо Пен получава 23.3 на сто от гласовете.

Вторият тур обаче вероятно ще бъде оспорван, отбелязва Асошиейтед прес. На трето място се нарежда кандидатът на твърдата левица Жан-Люк Меланшон, ръководител на партията „Непокорна Франция“. Той събира малко над 20% от гласовете на французите.

Според две френски социологически проучвания – на „Ипсос-Сопра Стерия“ за „Франс енфо“ и „Паризиен“, и на „ИФОП-Фидусиал“ за „Мач“ и „Сюд радио“ – настоящият президент Еманюел Макрон и Марин Льо Пен събират най-много гласове на първия тур на президентските избори във Франция, предаде Ройтерс.

По данни от двете проучвания Макрон има 27% от гласовете, а Льо Пен – около 23%, допълва БТА.

От останалите кандидати подкрепата за представителя на крайната левица Жан-Люк Меланшон е 16,5% – трети, а за Ерик Земур и Валери Пекрес – между 8% и 10%.

Според първия екзитпол на „Политико“ Макрон води с 26%, а Льо Пен има 23%. Трети отново е Меланшон – 17%.

Спрямо първия екзитпол от изборите през 2017-а Макрон бележи ръст от 2%, показва графиката на „Политико“.

Еманюел Макрон предпочете да не прави истинска кампания и дори обяви кандидатурата си официално чак в началото на март и единствен от всички кандидати отказа да участва и телевизионен дебат.

 

Екзитпол на "Политико"

Екзитпол на „Политико“

Кадър: „Политико“

Оправдават се прогнозите, че Макрон ще бъде на челното място на първия тур, но намиращата се непосредствено след него крайнодясна Марин Льо Пен бележи прогрес и наваксва.

На трето място се нарежда представителят на крайната левица Жан-Люк Меланшон. Така се очертава, че на вторият тур отново ще видим преиграване на мача от 2017 г., когато Макрон и Льо Пен отново бяха един срещу друг.

Интересно е да отбележим и един историческият факт, че от 20 г. във Франция действащ държавен глава не е бил преизбиран за втори мандат.

Като цяло проучванията предвиждат победа за Макрон на втория тур с 53% или 54% от гласовете.