Лондон отпусна нова помощ за военна подкрепа от 1,3 млрд. паунда на Украйна!

0
9
768x4321 4
Източник : ЕРА/ БГНЕС.

Великобритания ще предостави нови 1,3 млрд. паунда (1,6 млрд. долара) за военна подкрепа и помощ на Украйна, съобщи „Ройтерс“.

Агенцията отбелязва, че британският премиер Борис Джонсън е един от най-силните поддръжници на усилията на Украйна да се противопостави на руските сили, откакто руският президент Владимир Путин започна военната инвазия на 24 февруари. Британското правителството е изпратило на Украйна противотанкови ракети, системи за противовъздушна отбрана и други оръжия.

Новото обещание почти удвоява предишните ангажименти на Великобритания за разходи за Украйна и правителството заяви, че това е най-високият процент на разходи за конфликт след войните в Ирак и Афганистан, въпреки че не даде подробности.

„Бруталната атака на Путин не само причинява неописуеми разрушения в Украйна – тя също така застрашава мира и сигурността в цяла Европа“, каза Борис Джонсън в изявление. Миналата седмица той стана първият западен лидер, който направи обръщение към украинския парламент от началото на войната.

Великобритания ще подкрепи Финландия и Швеция в случай на нападение

Уолъс: Значителна част от британското население така или иначе произлиза от викингите

Великобритания заяви, че допълнителните разходи за Украйна ще бъдат осигурени от резерва, използван от правителството за спешни случаи.

Правителството също така заяви, че Джонсън ще бъде домакин на среща на водещи отбранителни компании по-късно този месец, за да обсъди увеличаването на производството в отговор на повишеното търсене, създадено от войната в Украйна.