Крайцерът „Москва“ – едно от най-сериозните материални поражения за Русия!

0
23
0000526872 article21
Източник : Днес.бг

Русия понесе едно от най-сериозните си материални поражения от началото на нахлуването си в Украйна, предаде Франс прес.

Става дума за крайцера „Москва“ – флагмана на руския Черноморски флот, който бе сериозно повреден. Москва твърди, че на борда на кораба са се възпламенили боеприпаси, а Киев – че украинските сили са го поразили с ракети.

В момент, в който руската армия установява контрол върху стратегическото пристанище Мариупол, на Азовско море, и се опитва да разшири офанзивата си в Южна и Източна Украйна, ракетният крайцер „Москва“ бе „сериозно повреден“, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от информационните агенции РИА Новости и ТАСС.
„Поради възникнал пожар на борда на кораба експлодираха боеприпаси“, целият екипаж е евакуиран, заяви руското министерство. Започнало е разследване за причините за пожара.

Украинските власти заявиха, че „Москва“ е бил поразен от техни ракети. „Ракети „Нептун“, които защитават Черно море, нанесоха сериозни щети на този руски кораб“, заяви украинският губернатор на Одеска област Максим Марченко.

Говорителят на военната администрация на Одеса Сергий Брачук заяви в Телеграм: „Според данните, с които разполагаме, (украински) ракети са нанесли „сериозни щети“ на крайцера „Москва“.

Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза в YouTube, че флагманът на руския Черноморски флот е преживял „изненада“.

Експлоатацията на крайцера „Москва“ започва още през 1983 г. Той участваше в руската интервенция в Сирия от 2015 г.

В първите дни на руската инвазия в Украйна корабът участва в нападение срещу Змийския остров, по време на което бяха пленени 19 украински моряци.  Случаят се прочу и с нецензурна реплика на украинците, отправена по радио връзка към екипажа на флагмана.
/БТА/