Кирил Петков с извънредно изявление за напрежението НАТО – Русия! ВИДЕО :

0
41
0000297337 middle1
Източник : Блиц.бг

Това не е извънредна ситуация, да успокоим хората. Това заяви премиерът Кирил Петков по повод свикания от него Съвет за сигурност.

„Корабите и самолетите, които идват, не са извънредна ситуация. През 2016 г. се взе решение за засилен air policing на НАТО, това е в негово продължение“, обясни той по повод самолетите и корабите, които ще пристигнат у нас от Испания и Нидерландия.

Министър-председателят направи изявлението си пред медиите минути преди началото на съвместното заседание с правителството на РСМ в резиденция „Бояна“.

„Мисля оттук нататък това да е сериозният орган, който да взима решения за България. След това ще дадем препоръки към Министерски съвет за утрешното заседание. Днес, свиквайки всички служби и силовите министри, трябва да видим прочит на ситуацията.

Съветът за сигурност е абсолютно достатъчен и препоръката най-вероятно ще бъде приета и в МС и после от парламента“, смята Петков. „Радвам се, че този процес става на база институции, а не на база един човек“, допълни той.

Трябва да се припомни обаче, че Съветът за сигурността при премиера е само на ниво министри и шефове на служби. В него не участват президентът, който е и върховен главнокомандващ, както и други ключови фигури в държавата.

По думите на министър-председателя явно напрежението се вдига.
„Не бих казал, че в момента дрънчи на война. Моята преценка е, че ескалацията се вдига. Ние ще бъдем конструктивен партньор и съюзник на НАТО, но да бъде ясната идея, че решенията, които се взимат са на българските служби за сигурност“, посочи той.

„Това, което вчера видях по медиите че някои политици се упражняват, не е моментът да се упражняват. Решенията, които се взимат, трябва да са на база на анализи, а не на някакви театри“, коментира той.

Капитан : Вероятно е имал предвид неадекватният коментар на Б. Борисов.