Кирил Петков : „През цялото време темата за РСМ беше използвана да отвлича общественото внимание!

0
5
Kiril Petkov i Korneliya Ninova1
Източник : Дир.бг

2,5 млрд. лева са поискани за незаконни строежи от МРРБ, а те е трябвало да дойдат от увеличението на бюджета. Затова е използвана темата за РСМ – за да се отвлече вниманието. Това съобщи на брифинг, заедно с министъра на икономиката Корнелия Нинова и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов, премиерът Кирил Петков. Откритията са на междуведомствената комисия на Министерство на финансите и МРРБ.

„През цялото време темата за РСМ беше използвана да отвлича общественото внимание. Защо днес беше направено изслушването? За да се избегнат дискусиите по една много по-важна тема, а това е междуведомствената комисия между Министерство на финансите и МРРБ открива 2.5 млрд. незаконни строежи. Тези пари е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета, поискан от Министерство на регионалното развитие“, обясни Петков и даде пример за какво са искани парите от МРРБ.

„Шест метра водосточна тръба струва 1 млн. лева за данъкоплатците на Република България. Три стълба струват 2 млн. лева. С този тип примери се събират в 2,5 млрд. лв. незаконни строежи. Тези пари трябваше да бъдат платени през увеличението на бюджета, който беше поискан от МРРБ“, посочи министър-председателят.

„Борбата срещу мафията продължава. Не се хващайте на капаните, с които се опитват да отвлекат общественото внимание“, добави Петков.

Той обяви, че заради казуса с РСМ са взети две решения на заседанието на МС.

„Понеже се чуха всякакви инсинуации в НС по отношение на РСМ – от тук нататък нито един политически лидер не трябва да се упражнява в риторика по тази тема – защото МС взе решение в тази връзка“, обяви Кирил Петков.

По думите му в МС са решили, че всяко предложение от страна на ротационното председателство на ЕС от държави членки или ЕК, свързано със започването на евро членство на РСМ или Албания, което се отклонява от рамковата позиция на МС, да се изпраща незабавно към комисията по външна политика към НС. Второто решение, което са взели министрите, е представителите на България в Комитета на постоянните представители и в Съвета по общи въпроси да не изразяват съгласие с предложенията по точка 1 до обсъждането им в НС, а при отхвърлянето им от НС да изразят отрицателна позиция по тях.

Министър Николов от своя страна съобщи, че е решение относно ПАВЕЦ Чаира и право на строеж и реализиране на обекта Яденица, което ще подобри резервните мощности на страната.

„Не вярвайте на твърдението, че може да се гласуват социалните мерки, без да се гласува големият държавен бюджет. Ако стане така, приходите няма откъде да дойдат. Забавянето на актуализацията на план-сметката е безотговорно към хората и вредно за държавата“, каза и Корнелия Нинова.

Тя призова депутатите да се погрижат за хората, които стоят над партийния интерес.