Канарските острови казаха „не“ на масовия туризъм! Като ги налегне гладът, ще отрезнеят!

0
64
Protest against the Canary Islands' tourism model
Нюз.бг

Хиляди хора излязоха на протест в Тенерифе с искане испанският остров временно да ограничи притока на туристи, за да спре бума на краткосрочните ваканционни наеми и строителството на хотели, което увеличава жилищните разходи за местните жители, съобщава „Ройтерс“.

Протестиращите смятат, че трябва да се направят промени в туристическия сектор, който съставлява 35% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Канарските острови.

„Това не е послание срещу туристите, а срещу модел на туризъм, който не е от полза за тази земя и трябва да бъде променен“, поясни един от протестиращите по време на демонстрацията в столицата на Тенерифе – Санта Крус де Тенерифе.

По-малки шествия се проведоха и на други места в архипелага, както и в други испански градове. Всички те бяха организирани от около две дузини екологични организации преди пиковия летен ваканционен сезон.

Организациите твърдят, че местните власти трябва временно да ограничат броя на посетителите, за да облекчат натиска върху околната среда, инфраструктурата и жилищния фонд на островите и покупките на имоти от чужденци.

Властите трябва незабавно да спрат този корумпиран и разрушителен модел, който изчерпва ресурсите и прави икономиката по-несигурна. Канарските острови имат граници, търпението на хората също“, подчерта Антонио Булон, един от лидерите на протеста.

Архипелагът с население от 2,2 милиона души е бил посетен от близо 14 милиона чуждестранни туристи през 2023 г. Това е с 13% повече от година по-рано.

Властите на островите са загрижени за въздействието върху местните жители. Очаква се по-късно ази година да бъде приет проектозакон, затягащ правилата за краткосрочни наеми, след оплаквания от жители, чиито цени са извън жилищния пазар.

Президентът на Канарските острови Фернандо Клавихо заяви, че се чувства „горд“, че регионът е водеща испанска туристическа дестинация, но призна, че е необходим повече контрол, тъй като секторът продължава да се разраства.


ADS