Камион блъсна кола с бебе на протеста на пътните строители в Благоевград!

0
2
orig1 24
Източник : Дир.бг

Камион от автошествието на протеста на строителните фирми е блъснал автомобил с няколкомесечно бебе. Инцидентът е станал малко след 10 часа, когато тежкотоварните превозни средства на пътните строители са обикаляли кръговото кръстовище край града, предаде БНТ.

Шофьорът не е видял спиращата пред него кола, не е чул и предупредителните викове и клаксоните заради шума на протеста. Последвал е лек удар в задната част на автомобила.

Бебето веднага е извадено с помощта на присъстващите на мястото полицаи – то и майка му са невредими. На двамата шофьори са направени тест за алкохол, които са отрицателни.

Нанесени са леки материални щети по автомобила на семейството, което отивало на почивка и случайно попаднало на мястото на протеста.

С камиони и плакати работещи в пътно-строителния бранш блокираха днес кръговото кръстовище за около 20 минути, след като полицията спря движението на другите автомобили заради пътния инцидент. Образуваха се опашки от МПС и в двете посоки на първокалсен път 1-1 София – Кулата.

Повечето протестиращи са служители и работници в една от най- големите фирми за пътно строителство, която се грижи за поддържането и ремонтите на пътищата в областта.

Въпреки неразплатените от държавата средства, работните заплати се получават редовно, като няма съкратени работници и служители, казаха от ръководството на компанията. Остава обаче големият проблем за зимното поддържане на пътната мрежа, тъй като настоящите договори изтичат в края на септември.

Втори ден продължават протестите на пътните фирми в цялата страна заради неизплатени пари за извършена дейност и с настояване за индексация по договорите в строителството. За кратко те отново блокираха 20 ключови пътни отсечки в страната. В София демонстрантите издигнаха палатков лагер зад Народното събрание като го нарекоха „Обучителен център за управляващи“.

От фирмите настояват да им бъдат изплатени парите за вече извършени от тях ремонти. Искат и занапред подобни проблеми да се решават не от Народното събрание, а от Министерския съвет. Като аргумент посочват отменено заседание на Регионалната комисия в Парламента, на което депутатите е трябвало да вземат решение как да се изплатят парите.

Според Стефан Чайков – председател на УС на Браншова камара „Пътища“, при сегашните обстоятелства реалистично е да бъде прието изменението в закона за обществените поръчки, което да разреши на следващия МС да приеме методиката за индексация и да се спасят редица строителни обекти. Под риск са поставени близо 10 млрд. лева.