К. Бачийски : Мрежа от институции и фирми се опитва да скрие зад „смокиново листо“ от 9дка изчезването на 4600 дка общинска земя в Росенец!

0
konstanti bachiyski 696x4391 1
Съветникът Бачийски изкара новите далавери в Росенец.

Мрежа от обвързаност между местна власт, държавни институции и частни субекти стой в дъното на безобразията в парк „Росенец“ край Бургас. За необходимостта от разрушаването на тази мрежа говори в БТА общинският съветник Константин Бачийски.

Той представи документални доказателства, от които става ясно, че през 2013 год. с апокрифна заповед №3080(1) кметът на Община Бургас Димитър Николов заличава 4600 дка общинска земя в парк „Росенец“. Така тя губи дългогодишния си статут на публична общинска собственост. След това започва трансформация на терените, част от които днес са собственост на знакови лица приближени до ДПС и до местната власт в Бургас.

Бачийски разкри, че в архивите „оригиналната“ заповед, с която Общината заявява, че няма собственост на това място, е всъщност заповед №3080 от ноември 2013 год. и се отнася за отдаване под наем на помещение на общинска фирма.

През 2018 год. Общината отново придобива терените, но те вече са 3500 дка, т.е с 1100 дка по-малко.

Съветникът разобличи като несъстоятелно обяснението на администрацията, че редуцирането на декарите е заради загубено дело в съда. Константин Бачийски посочи конкретното съдебно решение, от което става ясно, че Община Бургас е загубила едва 9 дка.

„Това е прекалено малко смокиново листо от 9 дка, зад което не могат да се скрият срамотиите с заличаването на 4600 дка публична общинска собственост“ – заяви Константин Бачийски.

Съветникът осветли и самия механизъм на трансформацията. С отказа си от своята собственост в Росенец през 2013 год. с прословутата Заповед 3080(1) Общината е заобиколила невъзможността да се продава публична общинска собственост. Така сделките с приближените до държавната и местна власт са можели да бъдат осъществени.

Нито една власт, като се започне от царско време, преминем през социализма и демокрацията,  в нито един момент не е посмяла да посегне на парка в Росенец, докато през 2013г кметът Димитър Николов и неговата администрация от ГЕРБ го направиха“, коментира Бачийски.

Паркът е създаден като такъв през 1934 год. с решение на Министерски съвет и с указ на Цар Борис III.

„Опитах се да покажа на парламентарната комисия „ Росенец“, тези документи. След 3-минутно заседание, не само нямаше кворум, а и никой не прояви интерес да изследва информацията и да прекъсне връзките между местна власт, държавни институции и частни субекти. Комисията „Росенец“  и 45-то и в 46-то НС приключи без да има реален ефект от своята работа, въпреки, че част от участващите в нея влязоха в Парламента и именно, поради казуса „Росенец“. Ето защо, след повече от година доброволна работа по случая, съм мотивиран не само да стана член на Комисията в следващото НС, но и да я оглавя“, заяви Константин Бачийски.

Според него „изчезналите“ 1100 дка общински земи в Росенец се оценяват на около 150 млн. лв, а самите терени се намират на брега на морето.

Константин Бачийски определи като обща цел, на всички българи, институциите да работят в полза на хората, а не в полза на онези, които се поставят над законите.

С нас започна казусът „Росенец“  и явно трябва ние да го приключим, защото другите или не могат или не искат“ – категоричен беше общинският съветник, които през април 2020 год. първи поведе борба срещу скандалната сделка с подаряването на единствения общински път към „летните сараи“.

 


- Реклама -