Иван Нейков : Бившите управляващи не разбираха, че 50-те лева нямат нищо общо с пенсионното осигуряване!

0
6
item21113467051

”Проблемът с осъвременяването на пенсиите е от над 10 години, но сега заговорихме за него заради въпроса – какво да правим с 50-те лева към пенсиите. Тези 50 лева нямат нищо общо с пенсионното осигуряване, това е класическо социално подпомагане. В управлението имаше много хора, които не правеха тази разлика”.

Коментарът пред БНР е на Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър.

Той посочи, че има проблем, който трябва да бъде решен в системата на социалното осигуряване – как да премахнем тази водеща до несправедливост разлика между стари и нови пенсии.

„Въпросът е как ще го направим. Експертите са раздвоени. Единият вариант е да се стъпи върху базата на осъвременяване, свързано с увеличаване на осигурителния доход през годините. Другото предложение е да стане въз основа на увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата, по която се изчисляват пенсиите. И двата варианта са възможни.

Има обаче едно натежаване към втория вариант, тъй като този начин е по-лесен за управление. Но при него пенсиите – най-ниската и най-високата, отново ще се отдалечат. Затова първият вариант е по-справедлив. Хората не ги интересуват формулите, трябва да им бъде обяснено, че осъвременяването ще коригира само част от пенсиите“, допълни Нейков в предаването „12+3“.

Той подчерта, че „горещият картоф“ попада в ръцете на новия парламент и на новото правителство.