Иван Хиновски : Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ!

0
7
768x4321 5
Източник : Нюз.бг

Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ. Това посочва доклад на американска компания, проучвала възможностите за добив на шистов газ у нас.

Информацията съобщи Иван Хиновски, бивш депутат от „Има такъв народ“, председател на Българския енергиен и минен форум в предаването „120 минути“ по bTV.

Хиновски: Индустрията ще е засегната от спрените газови доставки

Путин отново се провали в обещанията, коментира Ивайло Мирчев

Според експерта „Газпром“ е направила така, че България да остане зависима от руския газ. Върху България е имало „външни политически въздействия“, смята Хиновски.

„През 2011 г. България получи геоложки доклад от едно проучване на една голяма американска компания, който доказва, че България в Етрополската формация, Северозападна България, не говорим за Добруджа, тя беше измислена, за да се отклони вниманието от Етрополската формация, каза още Иван Хиновски.

Той допълни, че до момента не е ставало дума за добив на шистов газ в Добружда, а само за Етрополската формация – районите на Луковит, Ъглен, Пещене, Врачанско, които шистов добив 500 млрд куб. метра газ. Това е потреблението на България за 150 години„, каза Хиновски.

Той добави, че този доклад дълго време се е укривал.

Няма проект за добив на шистов газ в блок „Добрич“

От „Русгеоком БГ“ уверяват, че проектът е за конвенционална технология

Той идентифицира невероятни резултати – към 480 млрд. куб. метра природен газ разполага Северозападна България – Луковит, Пещене, Ъглен и други. Това е при допускането за шистов добив, добави Хиновски.

„След приемането на този мораториум през 2012 г. се отправя искане към тази компания да преработи прогнозата и вместо шистов добив да даде прогноза за конвенционален добив. Компанията преработва доклада и дава цифрата 86 млрд. куб. метра. Следва мълчание две години и отговорът е, че няма доказателство за рентабилността на този добив на този природен газ„.

Скандално е. Компанията, която предлага добив казва, че е рентабилно и тя внася доклад за геоложко откритие с втората фаза – концесия за добив. Тя го предлага, а министерството казва – не, това не е рентабилно. Няма никаква логика в това решение“, каза Хиновски.

Той допълни, че си го обяснява с външни политически въздействия.