ISW : Етническите малцинства в Русия не искат да се бият за Путин!

0
66
768x4321 8
Източник : Днес.бг

Вероятното усилие на руския президент Владимир Путин да стовари тежестта на поддържащите операции в Украйна върху етническите малцинства, за да избегне провеждането на обща мобилизация сред руснаците, може да предизвика съпротива в етническите анклави в Русия.

Това се казва в дневния обзор на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

На 18 юли руският телеграм канал „Рибар“ публикува репортаж за движението „Нова Тува“ – антивоенна организация, съставена от активисти от анклава на тувинското етническо малцинство.

Украйна зове Русия за хуманно отношение и към чуждестранните бойци в неин плен

Тя обвини Москва в използването на украинските военнопленници за политически цели.

„Рибар“ обвинява движението „Нова Тува“ в разпространение на антивоенна пропаганда и подстрекаване към етнически раздори в Руската федерация. Този доклад заслужава внимание в контекста на неотдавнашното нарастване на формирането на доброволчески батальони на регионално ниво в Русия, много от които попадат в различни етнически граници.

Предишни репортажи за антивоенната група „Свободна Бурятия“ извеждат на преден план риска, че очевидното желание на Путин на този етап основната тежест на войната да бъде понесена от неруснаци, може да създаде вътрешно напрежение в тези региони.

ISW и по-рано отбеляза неетнически руски батальони, които се сражават в Украйна и които включват войски от Чечения, Южна Осетия, Тува, Татарстан, Башкортостан, Чувашия и др.

Срещата на руското министерство на отбраната с ръководството на Източната групировка на силите в Украйна подсказва, че на този етап от кампанията Кремъл няма да се съсредоточи върху превземането на Славянск, а ще даде приоритет на опитите за превземане на Сиверск и Бахмут.

Руските сили проведоха поредица от наземни атаки източно от Сиверск и южно от Бахмут.

Руските сили активизираха усилията си за настъпление към Авдийвка и проведоха ограничени сухопътни атаки по фронтовата линия Донецк – Авдийвка.

Руските власти продължават да интегрират окупираните райони в руската икономика.