Искат главата на комундела Орбан, в ЕС се готвят да го накажат!

0
26
orig1 23
Източник Блиц. бг

Ръководителят на комисията по международни въпроси на долната камара на Бундестага Михаел Рот призова унгарският премиер Виктор Орбан да бъде лишен от председателството на Съвета на Европейския съюз. Причина за това искане е посещението му в Москва.

Това пишат редица западни медии, позовавайки се на изказване на германския политик.

„Или унгарското правителство зачита настоящата си роля в ЕС, или трябва да се откаже от председателството си“, е коментирал Рот.

Той е убеден, че Орбан, който нарече посещението си в Москва „мисия за мир“, подкопава основните принципи на външната политика на Европейския съюз.

На свой ред Петер Сиярто, министър на вътрешните работи на Унгария, в отговор на критиките от Брюксел относно посещението на унгарската делегация в Руската федерация призова да не се „бъркат европейските политици, които подкрепят войната, с европейските граждани“.

Балтийските страни разкритикуваха посещението на Орбан в Москва и предупредиха за последствия. Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че това посещение ще навреди на авторитета на Унгария.

Визитата на унгарския премиер в Руската федерация беше остро осъдена от германския канцлер Олаф Шолц, който заяви, че Орбан представлява само Унгария в преговорите, а не целия Европейски съюз.


ADS