Христо Иванов : Не сме джамахирия, никой няма пълна власт, нужен е разговор!

0
277
hristo ivanov bgnes2341
Източник : Фрогнюз

Според Христо Иванов от ДБ логиката на парламентарната демокрация е да се работи в правилна посока с опонентите: ”Ние не сме джамахирия и един да вземе цялата власт, за да казва какво да се случва. Пет пъти опитахме в абсолютно безпрецедентна политическа криза и на фона на най-голямата геополитическа конвулсия, която се случва на нашето поколения то десетилетия насам. Пет пъти видяхме, че на никой не се дава пълната власт. Посланието е – трябва да седнете и да търсите разговор”.

„По целите за конституционни промени е хубаво, че ще има конституционно мнозинство, което ще застане зад тях. Тези идеи тепърва ще бъдат дискутирани и прецизирани. Намаляване на безконтролността и властта на главния прокурор. Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС). Възможност за индивидуална конституционна жалба. Как да се ограничи ролята на служебния кабинет. 24 май да стане национален празник – просвещението като основна кауза на българската държава“. Това каза  още пред БНР съпредседателят на „Демократична България“.

„Например, ГЕРБ от години предлагат в програмите си разделение на ВСС на два съвета. 24 май за национален празник – също. Ние даваме нашите версии за текстовете, но те стъпват върху широк консенсус“.

В предаването „Неделя 150“ той подчерта, че разговорът с „Възраждане“ ще бъде труден, „защото това е разговор за глобалната посока, в която се ангажира България“.

Според него бюджетът за тази година ще бъде приет окончателно през новата седмица.