Христо Грозев, Belingcat : Путин не иска мобилизация, в Москва и Санкт Петербург мислят, че война няма!

0
203
grozev231
Източник : Фрогнюз

В последните няколко седмици виждаме вътрешна борба в Русия между крайно десните и националистични сили, които искат да има мобилизация след крайните поражения в Харков. Това не е в интерес на Путин засега, тъй като в големите градове Москва, Санкт Петербург и дори Екатеринбург – те живеят в илюзията, че война няма. Това каза Христо Грозев, който е ръководител на разследващия екип Belingcat, заяви в ефира на ”Нова телевизия”.

Тъй като тях нищо не ги засяга, те не виждат последствията от войната. Войната се чувства в далечния изток, в бедните региони, от където идват най-много войници на контрактна основа и се връщат най-много трупове. Така че за Путин е много опасно да обяви пълна мобилизация.

Така че това, което виждаме в момента, е скрита мобилизация. Включително тези кадри с набиране на затворници с тежки присъди с обещание след 6 месеца участие във война, което много малко от тях имат възможност да преживеят, да им бъде простено това, което са направили, каза още той.

Източници твърдят, че в момента задачата е да се съберат около 50-60 хиляди участници във военния конфликт, нови войници от руска страна. Украйна получава все по-голяма подкрепа. Динамиката показва, че Украйна може да спечели войната и да си върне територията до началото на пролетта, заяви Грозев.

Украйна продължава да получава помощи за нелетални оръжия и инструменти. Въпросът е дали този гамбит, който Русия в момента играе с газовите заплахи, ще доведе до спиране не потока от помощ през зимата. Това е основният фактор, допълни той.

Прогнозата му е, че ако продължат потоците от оръжия и нелетална техника към Украйна, е възможно Украйна да спечели войната и да си върне териториите до началото на пролетта.

По думите му в Централна Европа Русия провокира протести с цел намаляване на помощта на западните страни за Украйна.