Ген. Мутафчийски не изчака решението на МЗ и си постави трета доза ваксина!

0
8
orig1 4
Източник : Дир.бг

Директорът на Военномедицинска академия (ВМА) проф. Венцислав Мутафчийски си постави трета бустерна доза срещу COVID-19. Именно днес се очаква да излезе и заповедта на здравното министерство, с която се разрешава поставянето на трета игла. Такава обаче към момента все още не е публикувана в сайта на ведомството.

„С този вирус трябва да се води решителна борба. В момента 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в COVID-зоните на ВМА са неваксинирани.

Надеждата, с която посрещнахме 2021 година, се оправда – ваксините на този етап са единственият начин да се защитим от коварното заболяване. Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява. Затова нямах никакви колебания, както и при „първата игла“, да си поставя и „трета“, е цитиран да казва проф. Мутафчисйки в съобщение от ВМА.

„Не остана човек, който да не се е „сблъскал“ с вируса – лично или чрез свои близки и приятели. Всеки ден виждам колегите си в инфекциозната клиника, които се научихме да разпознаваме по силуетите им. Те забравиха какво е да работят без тежкото защитно облекло. Но в очите им все още се чете надежда, че хората ще си върнат вярата в науката и че заедно ще се справим с тази война!“, допълва бившият шеф на (вече несъществувания) Национален оперативен щаб.

Примерът на Мутафчийски е последван и от негови колеги – общо 11 медици, които също са си поставили допълнителна защита срещу COVID-19, допълват от лечебното заведение.

Междувременно в САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията одобриха поставянето на бустерни дози ваксини на милиони по-възрастни или уязвими граждани, предаде Асошиейтед прес. Късно снощи директорката на ЦКПЗ д-р Рошел Уаленски подписа поредица от препоръки на екип от съветници.

Допълнителната трета доза ще бъде поставяна най-рано шест месеца след втората им инжекция с препарата на „Пфайзер/Бионтех“. Съветниците бяха на мнение, че бустерните дози трябва да се предлагат на хора над 65-годишна възраст и на по-възрастни, в домове за стари хора, както и на хора между 50 и 64 години, страдащи от рискови хронични заболявания. Уаленски обаче реши да възстанови препоръка, отхвърлена от консултативния екип. Вчера съветниците се обявиха срещу бустерна доза за хора на възраст 18-64 години, медицински работници или работещи на други места, където са изложени на повишен риск.