Франция праща изтребители Mirage на Украйна – какво значи това за войната Франция праща изтребители Mirage на Украйна – какво значи това за войната!

0
63
orig[1]
Дир. бг

Президентът Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че Франция ще изпрати изтребители Mirage 2000 на Украйна, което изглежда като значително увеличение на пряката военна подкрепа на страната му за Киев.

„Утре ще поставим началото на ново сътрудничество и ще обявим прехвърлянето на [изтребители] Mirage 2000, които ще помагат на Украйна да защити небето си“, заяви Макрон по време на интервю за телевизионния канал TF1, което съвпадна с началото на официалното посещение на украинския президент Володимир Зеленски.

Френският президент също така заяви, че украинци ще се обучават във Франция в продължение на пет-шест месеца още това лято, като целта е да бъдат обучени 4500 военни. „Винаги сме имали една и съща философия, помагаме на украинците да се бият“, каза той.

Франция ще предаде изтребители Mirage 2000-5 (модернизирана версия) на Украйна. Броят на изтребителите не се посочва (според някои публикации става дума за 5 машини). Пилотите ще се обучават във Франция. В Украйна няма да има френски инструктори.

Макрон и преди това е заявявал за намерението си да изпрати френски инструктори в Украйна. Но засега става дума за обучение на украинци във Франция и не се говори за изпращане на инструктори. На въпроса дали е готов по принцип да изпрати инструктори в Украйна Макрон отговори – един вид да, но трябва да се решат определени въпроси.

Досега Франция се възпираше да прати изтребители на Украйна с аргумента, че Киев трябва да се съсредоточи върху получаването и обучението на F-16, които са по-разпространени от Mirage, произвеждани от френския оръжеен производител Dassault.

Президентът на Украйна е във Франция, за да участва в 80-годишнината от честванията на Деня Д, които събраха ветерани и световни лидери от съюзническите държави на плажовете в Нормандия. Президентът на САЩ Джо Байдън и Макрон направиха сравнение между борбата срещу нацизма през Втората световна война и днешната борба на Украйна срещу руската инвазия.

Днес Зеленски ще се срещне с френски производители на отбранителни продукти, ще направи обръщение към Националното събрание на Франция и ще разговаря с френския президент.

Преди вчерашната среща в Нормандия Макрон е предложил на Байдън в телефонен разговор да изпрати западни инструктори в Украйна, но американският президент не го е подкрепил, пише „Политико“, като цитира свои източници.


ADS