Euractiv : Повечето българи се страхуват, че Путин може да ни нападне!

0
7
1648731317 15691971
Източник : Фрогнюз

Двама от трима българи се страхуват, че Русия ще нападне София. Повече от 50% се опасяват, че Москва може да окупира български територии, показва проучване на ESTAT от името на Работилница за граждански инициативи.

Според проучването трима от четирима българи се страхуват от използването на ядрени оръжия, докато 54% ​​казват, че се страхуват „много и донякъде” от възможна окупация от страна на Русия. 62% от анкетираните се страхуват от ракетни и бомбени удари по различни обекти.

Това може да обясни защо страната не подкрепя твърда политика срещу Москва и защо българското общество се стреми да заеме неутрална позиция по отношение на войната в Украйна.

Междувременно само 10% казват, че познават историята на българо-руските отношения, а 80% казват, че не се чувстват уверени в знанията си. Именно това създава благоприятна среда за разпространение на руска пропаанда и изопачаване на историческите факти.

Българската държава е възстановена след Руско-турската война през 1877-1878 г., въпреки че властите в София остават васали на османския султан след войната. Страната успява да обедини голяма част от българските територии и да получи пълна независимост от Османската империя въпреки последвалата руска съпротива в началото на 20 век.

Проучването също така сочи, че 50,3% казват, че очакват НАТО да помогне, ако България бъде атакувана, но само 41% подкрепят българското членство, а 33% са против.

61 на сто от българите не знаят, че Русия се е противопоставяла на обединението на българските територии през 1885 г., а 42% от хората са убедени, че СССР не е обявил война на България. Страната е окупирана от Червената армия от 1944 до 1947 г., след което България е управлявана под комунистическа диктатура през следващите 45 години.