ЕС разреши на Великобритания да остане до 31 октомври Европейският съюз даде още 6 месеца на Лондон да се откаже от Brexit !

0
11
tereza mey v evropa
Източник : Днес.бг

След безсънна нощ европейските лидери разрешиха на Великобритания да остане член на ЕС още шест месеца – до 31 октомври.

Осем часа продължи извънредното им заседание в Брюксел, след като британския премиер Тереза Мей поиска второ отлагане на напускането на Обединеното кралство миналата седмица.

След като я изслушаха за час, европейските лидери спориха до ранни зори с колко да отложат Brexit, като в последна сметка избраха дата, която съвпада с последния работен ден на Европейската комисия, чийто мандат приключва на 1 ноември.evroparlament

Основното притеснение беше на Франция, че дълго отлагане ще позволи на Лондон да блокира работата на европейските институции като използва правото си на вето в Съвета. В последна сметка отлагането беше дадено с условия за по-дълъг от искания от Великобритания срок, но с условия.

През следващите 6 месеца Обединеното кралство ще може да ратифицира условията за напускане, които британското правителство договори с ЕС и да излезе от Съюза, или да се откаже да напуска изобщо. Това съобщи председателя на Съвета Доналд Туск в 3,30 часа българско време тази сутрин.
Лондон ще има свободата да се откаже от напускането, но не и да променя вече направените договорки за излизането си.

Ако британският и Европейският парламент ратифицират споразумението, отсрочката се прекъсва, Великобритания престава да бъде официално член на ЕС и в сила влиза преходен период, през който до 2021 г продължава да спазва европейското законодателство. До края на октомври Лондон ще може и изцяло да се откаже да напусне и да си остане европейски член, като изцяло анулира Brexit.

Условията, които ЕС поставя са Великобритания да се държи лоялно като член и да не блокира вземането на решения в ЕС, както и да проведе избори за Европейски парламент заедно с останалите в края на май.

london big ben

Ако избори не бъдат направени Лондон излиза без споразумение на 1 юни.

Освен това ЕС подчертава, че новата отсрочка не може да се използва за предоговоряне на условията за напускане, нито за започване на преговори за бъдещите отношения с Обединеното кралство. Освен това ЕС си запазва правото да се събира в отсъствието на Великобритания по въпроси, отнасящи се до неговото бъдеще, както и досега.

“Удължаването е толкова гъвкаво, колкото си го представях, но не толкова дълго, колкото очаквах. Въпреки това все още има достатъчно време да се намери най-доброто решение. Моля, не го пахосвайте”, каза, обръщайки се към британците Туск, който беше предложил на европейските лидери отсрочката да е до 1 година.

Председателят на Съвета обаче не изключи и нови отсрочки, ако Великобритания за трети път поиска още време.

“Излизане без сделка ще е тотална катастрафа, така че ще трябва да направим всичко, да я избегнем”, каза председателят на Съюза Жан-Клод Юнкер, запитан за още отсрочки.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук