Емил Пейчев : Време е да осъзнаем, че Царево е първото пристанище от ЕС в Черно море!

0
413
peychev pp

Емил Пейчев е предприемач и управлява собствен бизнес. Семеен, с две деца. Втори мандат общински съветник в Общинския съвет в Царево. Част е от листата на „Продължаваме Промяната“ с кандидати за народни представители от Бургаски избирателен район. Можете да го подкрепите с номер 9 в бюлетината и с преференция с номер 108

Дни преди края на предизборната кампания вече можете ли да обобщите какво очакват, какво искат, какво споделят хората, с които се срещате? Какво искат да се промени в Царево, в региона, в България?

Първото, което с болка споделят хората по време на срещите ми с тях, е за изгубената връзка и комуникация между тях и общинската администрация, държавата и институциите. Чувстват се забравени от всички и споделят, че усещат единствено внимание към проблемите им само по време на избори.

Споделят за проблеми най-вече с инфраструктурата и за престъпното  бездействие на институциите, които не работят и не решават тези въпроси.

Специално за Община Царево, хората, които развиват някаква форма на туризъм,  не могат да приемат за нормално липсата на пречиствателни станции, защото това понижава качеството на туристическия продукт, който предлагаме.

Случва ли се по време на срещите ви хората да искат от кандидатите за народни представители съдействие за неща, които изцяло зависят от общинската администрация или пък да очакват съдействие за неща, които са най-вече в правомощията на държавната администрация, а не във възможностите на кмет и община?

Да, но това не е укоримо за гражданите, защото непознаването на реда и отговорностите на администрацията от страна на обикновения човек не е престъпление. Хората не правят разлика между отговорността на общинската и на държавната администрация, а и това не е нужно. За тях това е без значение, защото очакват проблемите да бъдат разрешавани, а не някой да ги крие зад бюрокрацията.

Не всички знаят кой стопанисва пътя от Бургас до Царево, но всички искат този път да е хубав, бърз и удобен. Когато нещо засяга всички, трябва без разлика в политическите пристрастия заедно да настояваме „Оправете пътя!“. В такива моменти се проявяват държавническо мислене и се поема отговорност.

Вижте, аз съм вече втори мандат общински съветник и в интерес на истината при първия ми мандат хората бяха недоверчиви и скептични към онова, което говорех. Може и да съм звучал дори странно. Нужно беше да свърша много работа, да положа много усилия, за да спечеля тяхното доверие.

Когато пък има смислени предложения, идеи и полезни за обществото инициативи от страна на общинската администрация, винаги съм ги подкрепял.

С времето показах, че когато се захвана с решаването на даден проблем, стигам до край. Отказвам да обещавам, но дам ли дума, значи ще изпълня обещанието.

Пречиствателни станции, туризъм, пътища? Освен това какво друго поставяте на масата по време на обсъжданията и срещите с хората?

Здравеопазването.

Изключително сериозен проблем заради амортизираната материална база. Изградена през 80-те години на миналия век и с някакви козметични ремонти след това.

До ден днешен се покриват разходи основно за заплати и режийни, макар че всяка година в бюджета на общината се заделят около 300 000 лв. Това неминуемо се отразява и на кадрите. Налице е огромен отлив на специалисти и за най-малкия здравен проблем хората пътуват до Бургас. За съжаление не всички могат да си позволят такова пътуване.

Друг важен проблем, неглижиран и останал нерешен с години от кмета и от народните представители от предходните правителства, е пристанището в Царево. Колко обещания чухме за реновиране, за разширение, че ще го изградят по начин, по който Царево ще се отвори към света, но нищо не се случва.

А Царево е първото пристанище на ЕС по морския път от Турция. Но в сегашното му състояние изобщо не можем да говорим за сигурност за плавателните съдове, да не говорим пък за атрактивност или за други възможности.

Това е мой основен приоритет и искам зад тази кауза да застанат с обединени усилия гражданите от общината, общинската администрация и държавата с целия си ресурс.

Неслучайно Кирил Петков при идването си в Царево пое ангажимент пред рибарите и пред жителите на града да бъдат осигурени средства за ремонта и модернизирането на пристанището, но разбира се при друго управление на местната администрация!

Друт много важен проект е „буната“ в Ахтопол. Проектът е преминал през всички съгласувания. При предходното правителство по време на 47 Народно събрание аз успях да придвижа документацията до МРРБ, дори включиха съоръжението в капиталовата програма.

Ако след 2 октомври има правителство на „Продължаваме Промяната“, очаквам започнатата работа да бъде продължена и завършена.

Една вметка за буната в Ахтопол. Тя означава много за плажа в града. Преди време, някои хора помнят, че имаше в морето потънал кораб и той играеше тази роля. По този начин ивицата на плажа се беше увеличила. Когато извадиха кораба и го нарязаха на скрап, пясъчната ивица започна да се смалява. Ето още едно доказателство колко е важна буната.

Има много работа и тя трябва да бъде свършена. Независимо от това ще бъда или няма да бъда народен представител, аз работя по решаването на конкретни проблеми.

Ето, в момента подготвям документация до АПИ, за да поискам ремонта на пътните отсечки „Бургас-Царево“ и „Малко Търново – Царево“. Не чакам правилно да се подредят мандатите, а просто върша работата, за която хората са ме избрали.

По време на кампанията отново се заговори за ГКПП Резово. Има хора, които приветстват тази възможност, има и хора, които се страхуват. Как ги убеждавате в смисъла от една такава голяма промяна?

В момента виждаме какви са възможностите на ГКПП Малко Търново. А сега си представете, че част от тези автомобили и хора ще минават през Царево и през другите селища. Това е нов туристически поток, нови възможности, нова индустрия.

И съм убеден, че доста туристи от Турция ще изберат възможността да почиват в нашия регион.

Разбира се, има хора в Царево и в селата от общината, които се притесняват от разкриването на такъв нов пункт, но именно тук е мястото да се каже – това е огромна възможност за целия регион!

Какво се крие зад този туристически маршрут „По следите на изгубеното време в Царево“, който предложихте да бъде създаден?

Този туристически маршрут ще включва онези недовършени обекти, като Спортната зала, станали символите на корупцията на нашите управленци. Обекти, започнати с неясна идея, които няма да бъдат завършени Там са безвъзвратно изгубени парите на нашите съграждани. Пари, които ще изплащаме ние, децата ни и внуците ни.

Като гледам какво става в града и в региона, наистина ме боли.

Смятам, че е редно всичко, което се случва с обществени средства, да бъде в полза на хората, а не в полза на няколко души, близки до управлението и силните на деня.  Иначе ще продължава тенденцията активните, работливите, предприемчивите, смелите хора да напускат града, общината и страната. И от това в края на краищата ще загубят всички.

Най-важната ни цел е да сложим край на този порочен корупционен модел, чрез който определени хора си присвояват обществени средства, общините и дори държавата.

Нека направим първата стъпка в тази посока на 2 октомври.                                                                                                                                               Капитан.