Два руски изтребителя са се „приближили опасно и непрофесионално“ до кораби на НАТО!

0
400
orig1 12
Източник : Дир.бг

Два руски изтребителя са се „приближили опасно и непрофесионално“ по-рано тази седмица до кораби на НАТО, плаващи в Балтийско море в рамките на рутинна операция, съобщи вчера пактът, цитиран от Франс прес и БТА.

Инцидентът е станал във вторник сутринта, когато двата руски бойни самолета се се приближили до корабите на „височина от 91 метра и разстояние от 73 метра“, без техните пилоти да отговорят на радиокомуникациите, каза военноморското командване на НАТО.

„НАТО смята прелитането за опасно и непрофесионално, тъй като беше извършено в известна опасна зона, която беше активирана за обучение на противовъздушната отбрана, както и поради височината и близостта на самолетите“, се казва в изявление на командването.

„Това прелитане увеличи риска от грешни преценки, грешки и инциденти“, се посочва в изявлението.

В изявлението на военноморското командване на НАТО се казва още, че силите на пакта са „действали отговорно“ при инцидента в съответствие с морските разпоредби.

„НАТО ще отговори по подходящ начин на всяка намеса в законната дейност на пакта в района, която застрашава безопасността на нашите самолети, кораби или техните екипажи. НАТО не търси конфронтация и не представлява никаква заплаха“, се допълва в изявлението.

Инцидентът става на фона на засилване на напрежението между НАТО и Русия заради руската инвазия в Украйна. Опасенията от сблъсък между двете страни се засилиха тази седмица, след като ракета уби двама души в Полша, съседна на Украйна държава, която е член на НАТО.