Доц. Кунчев : Ако се държим като идиотите на Европа, ще си ударим икономиката и туризма!

0
13
20140107 gfkzhkwirv1
Източник : Днес.бг

Той заяви, че не е задължително да стигнем до пик на заразата, при който болничните легла да са пълни, тъй като макар и бавно, броят на ваксинираните се повишава, повишава се и броят на хората, срещнали се с вируса и изградили имунитет.

Главният държавен здравен инспектор коментира, че мерките, приети за училищата, са леко смекчени.

„Решенията ги взимаме така, че да постигнем максимални загуби. Ние може да сме експерти, но живеем в тази страна и на никого не му се иска да я хвърлим в икономическа криза, от която излизането ще е много трудно, а също и да оставиш много хора без препитание“, отбеляза той.

По повод необходимостта от ваксинация за справяне с пандемията, доц. Кунчев подчерта, че данните сочат, че „едва 6-7% от хоспитализираните пациенти са имунизирани – много често не напълно имунизирани“.

Що се отнася до икономиката, той бе категоричен, че ако продължаваме да се държим като „идиотите на Европа“, ще ударим страшно икономиката и туризма. Кунчев прогнозира, че догодина никой няма да поиска да дойде в България, ако темпът ни на ваксинация е същият.

„Една епидемия е извънредна ситуация и когато е разположена в политически нестабилна ситуация, дори само при едни избори, това пречи. Ние я разположихме при три избора и е естествено, че това има влияние“, коментира Кунчев и добави, че той е категорично за задължителна ваксинация на определени групи.

Главният държавен здравен инспектор заяви още, че това няма да накърни ничии свободи, като се позова на становищата на върховните европейски съдилища, според които щом живееш в общество, имаш права, но и задължения.

„Правото на здраве стои над правото на избор“, подчерта в заключение доц. Кунчев.