Денков : Няма реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген!

0
133
nikolay denkov bgnes231
Източник : Дир.бг

„Чувстваме се като заложници на дебата между Австрия и Европейската комисия, отколкото да сме виновни за нещо, което да пречи на влизането ни в Шенген“ – това казва в интервю за австрийската обществена телевизия ORF премиерът Николай Денков.

Няма реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген, категоричен е той. Ако позицията на Австрия не се промени, българите според Денков ще бъдат разочаровани „и то с основание, както и ще се създаде нестабилност на Балканския полуостров“.

„България е изпълнила техническите изисквания за Шенген преди повече от 10 години. Федералният канцлер на Австрия беше категоричен, че няма проблем с България и Румъния, а с това как работи самото Шенгенско пространство. Но ако няма проблем с България и Румъния, защо ние сме наказвани за тези проблеми, които не са създадени от двете държави“, коментира още българският премиер пред австрийската телевизия.

„Не е просто трудно, а невъзможно да се обясни на българите защо сме в тази ситуация. Тяхното разочарование ще бъде оправдано и те заслужават обяснение защо това се случва и защо Австрия има тази позиция без аргументи за нея“. 

Премиерът е категоричен и че нашата граница е добре пазена към днешна дата.

„Оградата е ремонтирана няколко пъти и работи. Нека всеки, който се интересува, да дойде да види подобренията, направени през последната година. Не мисля, че проблемът е нашата граница. Не мисля и че имаме проблем с търсещите убежище. По-скоро това е вътрешен проблем за Австрия как да оцени какво е добро за ЕС и за самата Австрия“.

„В момента имаме проевропейско правителство, един от приоритетите ни е да бъдем приети в Шенгенското пространство. Ако тези няколко месечни усилия не бъдат оценени от Австрия, разбира се, това ще предизвика разочарование и въпроси защо се случва по този начин и каква е ролята на Австрия тук“, добавя още премиерът Денков.