”Демократична България”: Енергийният министър изгони Европейската банка, под риск са проекти за над 3 млрд. лева!

0
276
hristov rosen1
Източник : Фрогнюз

Служебният министър на енергетиката Росен Христов е изгонил консултанта на Европейската банка за възстановяване и развитие по енергийни проекти за Плана за възстановяване и устойчивост. Проекти за над 3 млрд. лева са под риск, информираха от „Демократична България”.

 Това стана ясно от отговора на въпроса на депутата от ДБ Ивайло Мирчев при изслушването на министъра в комисията по енергетика.

Според демократите ситуацията е безпрецедентна и поставя в риск двата основни енергийни проекта по плана за възстановяване, по които ЕБВР трябваше да предложи техническа помощ на Министерството на енергетиката и на Министерството на финансите. С обща стойност от € 1.7 млрд., двата проекта са ключови за енергийния преход в страната, като имат за цел да присъединят 1 425 МВт ВЕИ мощности в страната.

Въпросът на депутата бе как е преминала последната среща с представителите на ЕБВР и има ли индикация, че банката няма да работи с България. Мирчев иска да знае как това ще се отрази на проектите по ПВУ за над 3 млрд.

Според Росен Христов правителството е отказало да приеме предложеното от банката споразумение като консултант. Мотивът е, че споразумението е едностранчиво и “включва много неизгодни за нас условия, включително отказ за поемане на всякаква отговорност”. Нямало никакви индикации, че са склонни да преразгледат условията. Христов дори призна, че от Европейската банка за възстановяване и развитие са заявили пред Еврокомисията, че нямат желание да работят по проекта.

“ЕБВР не е единствената институция, която може да окаже такива услуги, ще се обърнем към Световната банка и Европейската инвестиционна банка. Проблемът е, че има срокове по ПВУ, който е приет без много анализи и те са предизвикателни, като до момента не е свършено много по тях.”. Така министърът призна, че реализацията на проектите е под въпрос, коментират от ДБ.

Запитан дали България няма да загуби тези над 3 млрд. и възможно ли е решението на ЕБВР да е резултат от комуникацията с него министър Христов отговори, че поне в частния сектор, откъдето той идва, ЕБВР е трябвало да поиска доизясняване на втора среща.

От енергийното министерство в най-кратки срокове ще търсят друг консултант, защото този е неизгоден за България.