Държави въвеждат имунизационен паспорт за влизане на територията им!

0
0d671ffc7e134c96b7054d999a1ac7561
Снимка : Дунам мост.

Пандемията от COVID-19 не затихва, а това може да доведе до поредната несигурна година за туристическата индустрия.

Държавите по света продължават да имунизират само най-уязвимите си граждани. Великобритания вече е ваксинирала над 15 милиона души, а в САЩ се прилагат 1,6 милиона дози на ден. Междувременно Дания обяви плановете си да пусне дигитален имунизационен паспорт до края на февруари, който ще служи като документация, която ще доказва, че притежателят е напълно защитен от COVID-19

Въпреки че основните ваксини срещу COVID са около 95% ефективни, което означава, че ваксинираните лица все още могат да се заразят и да разпространят вируса на други, няма съмнение, че те са стъпка в правилната посока.

В резултат на това редица дестинации избират или да отпаднат граничните ограничения за пътниците, които са били напълно ваксинирани, или да ги облекчат значително, коментира Днес.бг.

От Кипър до Сейшелските острови, ето седем дестинации, които се отварят отново за туристите, получили ваксина за COVID-19.

Кипър

Още през декември Кипър стана първата дестинация, която обяви плановете си да позволи на пътниците, които са били ваксинирани, да влязат, без да се налага да стоят под карантина.  Освен това посетителите, които предоставят доказателство, че са получили и двете дози от ваксина срещу COVID-19, ще имат право да посетят страната без да предоставят отрицателен резултат от PCR тест при пристигане.

Това вероятно ще важи само за пристигащите от дестинации в списъка за безопасно пътуване, който редовно се актуализира. Въпреки това наскоро Кипър договори сделка с Израел, която позволява на ваксинираните пътници да пътуват между страните без ограничения.

Естония
Ще бъдат признати само сертификати за ваксинация, преведени на естонски, руски или английски език, а посетителите, които преди са прекарали COVID, ще трябва да представят лекарско свидетелство, както и скорошен PCR твече не са заразни.

„Така ще покажем взаимна солидарност. Ако вземем предвид ваксините, използвани в други страни, бихме могли да се надяваме, че ваксините, използвани у нас, ще бъдат взети предвид и в други страни“,  казва Хана Сеп, ръководител по инфекциозни болести в Отдел за надзор и контрол на епидемиите.

Грузия

Грузия, която се намира на кръстопътя между Азия и Европа, също избра да премахне ограниченията за ваксинирани пътници.

Министерството на външните работи на страната наскоро обяви, че на всички посетители, които са получили две дози от която и да е ваксина срещу COVID-19, е разрешено да влизат в страната, без да предоставят отрицателен PCR тест.

„Граждани на всички държави, пътуващи по въздух от която и да е държава, могат да влязат в Грузия, ако представят документ, потвърждаващ пълния курс (две дози) на всяка ваксина срещу COVID-19 на граничните контролно-пропускателни пунктове в Грузия“, заяви Министерството на външните работи.

Неваксинираните пътници трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, а също така се изисква да направят втори тест „за своя сметка“ на третия ден от престоя си.

Исландия

От 1 май напълно ваксинирани пътници от страни от Европейския съюз, както и от Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, могат да пропуснат карантината, когато пристигнат в Исландия. Няма да се изисква и да представят отрицателен PCR тест.

Посетителите, които могат да предоставят документ за ваксинация, преведен на исландски, датски, норвежки, шведски или английски, доказвайки, че са имали две дози от една от трите основни ваксини срещу COVID-19, ще бъдат освободени от граничните ограничения.

Неваксинираните пристигащи от дестинации, където е разрешено пътуването до Исландия, трябва да преминат през PCR тест при пристигане, преди да влязат в карантина за пет до шест дни, а след това да направят втори тест. Изключения ще бъдат направени при някои обстоятелства, като например тези с валидна медицинска причина.

Полша

Пътуващите от страни от ЕС могат да посетят Полша, без да се подлагат на задължителната 10-дневна карантина „въз основа на сертификат, потвърждаващ ваксинацията срещу COVID-19“.

Тези, които предоставят отрицателен тест за SARS-CoV-2 при пристигане, също са освободени от карантина, стига да има не повече от 48 часа между момента, в който получат резултата от теста, и времето, когато преминат границата.

Румъния

Всички пътници, пристигащи в Румъния от разрешени дестинации, които са били ваксинирани срещу COVID, са освободени от карантина от 18 януари.

Новите правила бяха обявени от Националния комитет за извънредни ситуации (CNSU), който постанови, че посетителите и завръщащите се жители ще трябва да покажат доказателство, че са получили две дози от ваксината, за да се избегне задължителната изолация

Втората доза трябва да бъде приложена поне 10 дни преди пристигането им.

Сейшелските острови

През януари Сейшелските острови се присъединиха към нарастващия брой дестинации, където отпадат карантинните изисквания за пътници, които са били ваксинирани срещу COVID-19.

Ваксинираните посетители вече имат право да влизат в страната, разположена край бреговете на Танзания, без да се подлагат на 10-дневна карантина.

Държавата от 115 острова се стреми да стане първата държава, която ваксинира цялото си население, след като получи дарение от 50 000 дози от правителството на Обединените арабски емирства.

Президентът Вавел Рамкалаван се надява над 70% да бъдат ваксинирани до средата на март. Ограниченията ще бъдат допълнително облекчени, ако тази цел бъде постигната, което означава, че тези, на които е разрешено да влязат на Сейшелските острови, ще трябва само да представят доказателство за отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук