Д-р Виткова : Българите не са антиваксъри, но четат фалшиви новини и вярват на заблуди!

0
10
mimi vitkova novanews1
Източник : Фрогнюз

Българите не са антиваксъри. Страхуват се от ваксините, защото четат фалшиви новини, вярват в заблуди, както и са свидетели, че и при имунизация няма стопроцентова защита. Не очаквах, че българинът е толкова коравосърдечен, че да не му прави впечатление колко хора умират. Това обясни в ефира на Nova News бившия здравен министър д-р Мими Виткова.

Тя призова да се направи сравнение на смъртността у нас със страните, в които има високо ниво на ваксинация, за да се види ползата от имунизация.

„Причината да сме на такова ниско ниво на ваксинация е липсата на адекватна комуникация и информация, включително от здравните власти. Наблюдава се промяна в подхода с новото правителство, но са нужни повече усилия“, смята д-р Виткова.

„Ваксините също търпят усъвършенстване, това всички го признават, науката догонва епидемията. Предстои да се пуснат в обращение и лекарства, защото само с ваксина няма да се преодолее вируса. Лекарството не може да замени ваксината, и двете трябва да действат. Мутациите се развиват, където е сринат имунният отговор и липсва ваксинация“, допълни тя.

Бившият здравен министър очаква да се произведат модифицирани ваксини, освен ако вируса не ни изпревари с нови варианти. Според еня това е напълно възможно поради големия процент неваксинирани по света.

„Политиците са боязливи в прилагане на мерки, но няма и контрол, както в населените места, така и граничния. Не се контролира достатъчно и тестването на учениците“, констатира д-р Мими Виткова.

Според нея е нужен драстичен контрол и ако това не се окаже ефективно, чак тогава да се налагат нови по-строги мерки.

Тя не вярва, че лесно ще достигнем 75% ваксинация, за да отпадне зеленият сертификат, както заяви министър-председателят Кирил Петков.