БСП остава във властта и ще продължи да подкрепя управленската коалиция.

0
5
orig1 7
Източник : Дир.бг

БСП остава във властта и ще продължи да подкрепя управленската коалиция.

Решението бе взето от пленума на столетницата с 92 гласа „за, 9 „против“ и 5 „въздържал се“.

Партията прие позиция, в която постави за задача на ръководството да не поема курс към предсрочен парламентарен вот, а напротив – да инициира изработването на управленска програма шест месеца след старта на това управление.

0000490982 article21
Снимка : БГНЕС Източник : Дир.бг

„БСП остава в управляващата коалиция и подкрепя актуализацията на бюджета“, се посочва в решението на Националния съвет, съобщи пресцентърът на столетницата.

„В условията на натрупалите се кризи и последствията от тях – КОВИД, енергийна, инфлационна, социална, войната в Украйна и задаващ се риск от продоволствена криза, Националният съвет на Българската социалистическа партия счита провеждането на извънредни парламентарни избори сега в страната за нецелесъобразно“, се посочва в позицията на социалистите.

„БСП като държавнически отговорна партия смята, че трябва да се приемат законите, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост“, гласи друго от решенията на ръководния партиен орган.

Пленумът възложи още на лидера на партията Корнелия Нинова, на ИБ на БСП и на ръководството на ПГ на „БСП за България“ да се проведат разговори с ПП, ИТН и ДБ за изработване на програма за управление на държавата в рамките на сегашната коалиция със срок до края на годината с цел преодоляване на кризите чрез приемане на актуализация на Бюджет 2022 г., пакета закони, необходими за стартиране на Националния план за възстановяване и устойчивост и изготвяне и приемане на Държавния бюджет за 2023 г.

По време на пленума се чуха редица критики за поведението на БСП във властта, което бе определено от представители на вътрешнопартийната опозиция като лицемерно по отношение на спирането на газовите доставки и износа на оръжие на Украйна.

Опонентите на соцлидерката настояха да се приеме бюджетът, след което БСП да напусне коалицията и да се върви към предсрочни избори.

Пряко към Нинова бяха отправени и директни обвинения за вземане на нелегитимни решения за действията на партията, които са правомощие на партийните органи, а не на началника на кабинета на икономическия министър Калоян Методиев, заявиха Костадин Паскалев и Весела Лечева.