Бойко Борисов: Ще дотираме чартърните полети, Горанов каза 10 млн.лева, но от мен да мине – ще дам 15 млн.лева

0
1
борисов
снимка:медия партнер.инфо

Това е една от мерките, с които ще се стимулира развитието на туризма от следващия сезон

Чартърните полети до българското Черноморие ще бъдат дотирани със средства от държавния бюджет, съобщи премиерът Бойко Борисов при визитата си в Албена.

Министър-председателят бе гост по повод 50-ата годишнина на курорта и пое два много сериозни ангажимента към туристическия бранш – да завърши АМ „Хемус“ до 2021 година, както и помогне финансово за стимулиране на чартърните полети.

От думите на Бойко Борисов не стана ясно дали държавата ще осигури фонда на 100 % или ще се разчита и на общинско участие, каквато бе първоначалната идея.

Припомняме, че още през юни министърът на туризма Николина Ангелкова анонсира на среща с бранша в Слънчев бряг, че се работи за въвеждането на подобен модел от 2020 година. Тогава тя съобщи, че е наета международната консултантска „Ърнст еднд Янг“, за да де установи кои потенциални пазари си заслужава да се финансират и какъв точно да бъде моделът.

Докладът трябваше да е готов до 15-ти август, но все още не е официално представен. Говореше се за суми от порядъка на 6 хил.долара за полет в сезона и 8 хил.долара – извън сезона, каквито били нивата в Испания и Турция.

Тази година попаднахме в нелоялна конкуренция със стимулирането, да не кажа дотирането на туризма при нашите съседи. Особено на чартърните полети. Тук, Сдружението на общините трябва да седне с Министерството на туризма и да ни кажат с колко и как да помогнем, защото за радост и след огромните плащания, имаме над 10 млрд.лева във фискалния резерв, а го заварихме на 3 млрд.лева“, не пропусна да изтъкне Бойко Борисов.

След това в типичния си дух, погледна към финансовия министър, който бе част от делегацията за срещата в Албена, обърна се към пълната зала и заяви: „Горанов ми каза да дам 10 млн.лева, но от мен да мине – 15 млн.лева, за да има смисъл, когато се дотират. Това, което накрая ще ни остане повече от частника под формата на данъци ще си избием тези пари“.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук