Борис Джонсън пристигна в Киев и обяви план за пращане в Украйна бронирани машини Mastiff и Jakal.

0
29
768x4321 2
Източник : Нюз.бг

Британският премиер Борис Джонсън пристигна в Киев. Това съобщи заместник-ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Сибига, цитиран от УНИАН.

„В момента посещението на Борис Джонсън в Киев започна със среща на четири очи с президента Володимир Зеленски“, каза той.

Сибига подчерта, че Обединеното кралство е лидер в подкрепата на Украйна с оръжия, както и в антивоенната коалиция и в санкциите срещу Русия.

По-рано стана известно, че Обединеното кралство разработва план за изпращане на Украйна бронирани машини като Mastiff или Jakal, които могат да се използват за разузнавателни и далечни патрули.

Освен това The Times, позовавайки се на източник, съобщи, че британски войски ще бъдат изпратени в съседна на Украйна страна за учения.

В петък британският премиер се срещна с германския канцлер Олаф Шолц, като двамата обсъдиха по-нататъшните съвместни действия за противодействия на руската агресия в рамките на Г-7 и в други формати.

Двамата лидери заявиха, че Германия и Обединеното кралство споделят убеждението, че Путин трябва да се провали в Украйна.

„Ето защо ние работим заедно с държавите от Г-7, за да засилим санкциите си към всеки стълб на руската икономика, като отрежем средствата за нейната военна машина.“

Обединеното кралство и ЕС обявиха нови санкции тази седмица, а точно днес ние във Великобритания наложихме нови замразявания на активи и забрани за пътуване, каза вчера Джонсън.