Борбата на Украйна : 2 години срещу пълномащабната руска агресия, 10 години срещу рашизма!!

0
87
ukraine[1]
Фрогнюз.

Инвазията на Русия протече на два етапа: първият е отпреди десет години, когато Русия изпрати войници през границата в рамките на непризната военна интервенция, а вторият е отпреди две години, когато започна пълната си атака.

Те бяха една армия сред отломки, която се биеше с бейзболни бухалки, коктейли „Молотов“ и щитове от шперплат. Но за украинците, протестиращите, които се сблъскаха с полицията за борба с безредиците на централния площад в Киив преди десетилетие, бяха първите войници във войната, която продължава и днес.

Демонстрантите бяха част от въстанието на Майдана през 2014 г., когато украинците излязоха по улиците, за да протестират срещу решението на президента Виктор Янукович да се откаже от по-тесни връзки с Европа и вместо това да сближи Украйна с Москва. В последните дни на въстанието полицията уби повече от 100 протестиращи.

Техните портрети сега украсяват почетната стена на Златокосия манастир „Свети Михаил“ в Киив. Те са изложени на първо място, преди портретите на войниците, убити по време на продължаващия вече осем години конфликт в източната част на Украйна, който послужи като прелюдия към пълномащабната инвазия на Русия на 24 февруари 2022 г. А музеят, посветен на уличното въстание, определя загиналите на площада като първите войници, убити във войната на Русия.

Тази връзка, която украинците правят между въстанието от 2014 г. и инвазията преди две години, отразява дългосрочния поглед към войната, който много граждани имат: Те се борят с Русия от 10 години, а не от две.

Нахлуването на Русия в Украйна премина на два етапа, посочват украинците. Първата беше преди десетилетие, когато руски войници преминаха границата скоро след като г-н Янукович беше прогонен в изгнание, разпалвайки войната на изток. Това беше военна интервенция, непризната от Москва, забулена в мъгла от уловки и отричания, които бяха толкова невероятни, че малцина се заблудиха. Но въпреки това тя послужи за притъпяване на украинския и международния отговор.

Преди две години войната се насочи към неприкритите усилия на Русия да завземе територия с военна сила и да преначертае европейските граници. Тази седмица, когато светът отбелязва втората годишнина от нахлуването на Русия, украинците си припомнят гнева и решимостта, които доведоха и до въстанието през 2014 г.


ADS