Бачийски : Искаме оставките на 14 членове на ЦИК заради погазването на закона!

0
izborni narushenia v turtsia2 696x5221 1

Общественикът Константин Бачийски обяви, че настояват за оставките на 14 членове на Централната избирателна комисия заради грубото погазване на закона в деня на парламентарните избори при вота в Турция. Въпросните лица са гласували „за“ скандалното решение номер 289. С него беше позволено декларациите да бъдат попълвани и извън избирателните секции. Това пряко противоречи на Изборния кодекс и на предишни решения на самата Централна избирателна комисия.

Както Искра.бг  съобщаваше през целия ден на 4 април в Турция бяха извършени груби нарушения на законодателството. За опазването на българския вот там съблюдаваха Константин Бачийски, Организация за закрила на българските граждани и техни съмишленици.

На пресконференция в София днес бяха направени разкрития за случилото се по време на вота в Турция и за действията на Централната избирателна комисия.

„Нарушения в Турция имаше много. Имаше случай, в който в дадена секция имаше само един човек. Той излиза, връща се и вижда как членове на комисии натикват бюлетини. Как може в една секция да има гласували 2000-2500 души, при положение, че изборният ден е 13 часа. Но в Турция ако погледнете протоколите ще видите, че преди да имаме хора, които да съблюдават законността, има секции с по 2300 човека. Аз лично считам, че това е невъзможно“, обяви Бачийски.

Избори в Бурса
Избори в Бурса. Снимка: Искра.бг

Той даде пример и още едно нарушение, а то е, че един човек гласува с няколко лични карти. И допълни:

„Попълването на декларациите, че един човек не е гласувал на друго място е друго. Това е много важен елемент, защото в чужбина не се води адресна регистрация, така както е в България и един човек може да гласува в толкова секции, колкото му стигне изборният ден. Единственото, което го спира, е подписването на декларация и носенето на наказателна отговорност. В Турция голяма част от хората се затрудняват, защото те не само, че не пишат на български, но и не говорят. Затова представителите на ЦИК се опитват да направят така, че тази декларация да се попълва отвън. И тази година се опитаха да направят същото нещо, но срещнаха отпор. Когато човек гласува на друго място в България, декларацията му се дава вътре и се попълва пред комисията.“

Бачийски подчерта, че съгласно Изборния кодекс, член 33, алинея 2, когато един човек попълва декларация, тя става неразделна част от неговия избор. А на всички избори ЦИК определя кои са изборните книжа. В списъка тази декларация е посочена като част от тях. Освен това в Изборния кодекс се посочва, че изборните книжа не може да се раздават предварително или да се вадят извън секцията. И двете норми са били погазени по време на вота в Турция.

Избори в Бурса
Избори в Бурса. Снимка: Искра.бг

„Затова много голямо мое учудване беше, че когато отидох с Истанбул и се срещнах в българското консулство бях изненадан от инструкции от МВнР, в които се оказваше, че декларациите могат да бъдат попълвани отвън. Разбрах, че затова отговаря главният секретар и му звъннах. Отговорът, който получих беше, че това е на база писмо от ЦИК и затова те са го направили и няма как те да тълкуват закона, те само го изпълняват.

Поисках това писмо и не ми беше дадено. Впоследствие се сдобих с него. Първо, в него никъде не пише, че декларацията може да се попълва отвън. Писмото е от 30 март, а инструкциите са пратени седмица по-рано – на 23 март. Аз бях възмутен от това нещо и сигнализирах. Реално ние се възпротивихме, защото противоречи на член 223 и 224 от Изборния кодекс“, подчерта още Бачийски.

Той разказа и фрапиращи неща, които са се случили на част от тези 120 човека, които са проявили смелостта да отидат в Турция в деня на парламентарния вот и да съблюдават за спазването на законите и реда.

„Някои от хората, с които се конфронтирахме на място казаха – „Не се борете, защото след един час ЦИК ще излезе с решение, че тези декларации могат да се попълват навсякъде“. След това ЦИК наистина излезе с решение, с което се оказа да се приемат декларациите, независимо къде са попълнени. Тоест, българската държавата не иска да осигури механизъм срещу гласуването на повече от едно място. Ние веднага написахме възражение, но до вчера не беше разгледано“, обясни Бачийски.

Към българите са били отправяни и заплахи, разкри от своя страна Станислав Иванов:

„В началото на изборния ден представителите на ДПС бяха добронамерени. Няколко часа по-късно стана малко по-сериозно положението и започнаха със заплахите. Казаха – „Тук не е България, тук е Турция, може и да не се приберете, така че съобразявайте се какво правите! Имаше чинове и маси пред секциите, в които три-четири човека попълваха декларациите на 100-200 човека.“

Избори в Бурса
Избори в Бурса. Снимка: Искра.бг

„В Истанбул имаше седем секции и още от сутринта имаше голямо напрежение заради големите опашки. Хората бяха дошли с ясното съзнание да гласуват набързо и да отидат в някоя друга секция да гласуват. Успяхме да вкараме в ред почти всички секции в Истанбул. Както и декларациите да се попълват в изборните помещения.

Отидохме сутринта в секция в квартал в Истанбул и виждаме няколко кабинки за гласуване, а по закон не могат да бъдат повече от две. Другото беше за попълването на декларациите пред секциите. На въпрос защо те отговаряха – „Те не могат да пишат на български и отговарят на български“, разказа пък Иван Иванов.

„Аз бях отговорник за град Измир. Имаше агитация на чужд език, агитационни материали – плакати пред изборното помещение. Декларациите още преди решението на ЦИК се попълваха отвън от трети лица. За мен имаше основание голяма част от гласуването в секциите да бъде касирано. Да не говорим, че трябваше да се спазва някакво минимално отстояние на хората. Въпреки нашите молби това не се случи“, разказа и Бисер Русимов.

Избори в Бурса
Избори в Бурса. Снимка: Искра.бг

Бачийски съобщи, че ще бъдат проведени разговори с всички политически партии за оставките на тези 14 членове на ЦИК, които са гласували противозаконното решение номер 289 за попълването на декларациите извън секциите. И добави:

„Имаше реална активност в Турция тази година благодарение на нашите действия. Преди години е била 70-80 000 души. Първият път, когато бяхме, бяха 29 000. Сега са 22 000, което е исторически минимум, защото ние гледахме как всеки човек си пуска бюлетината, а да няма натъпкване на бюлетини. Ние успяхме до някаква степен да въведен спазването на Изборния кодекс, въпреки че МВнР и ЦИК работеха в интерес на една политическа партия. За тези избори това беше ДПС.“

Хората, които пазеха българския вот в Турция, настояват и за промени в Изборния кодекс. Те подчертаха, че нарушения могат да бъдат извършвани и в Студентски град, където е възможно удостоверенията от университетите да бъдат преснимани и един студент да гласува в няколко секции. Затова според тях тези декларации трябва да се подписват не само от избирателя, но и от член на секционната комисия, пред когото са били попълнени.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук