Андрей Райчев : С трети избори ИТН отиват на кино!

0
25
6976151
Източник : Нюз.бг

Нови трети избори ще са най-опасни за ”Има такъв народ”. Играят с живота. Така коментира политическата ситуация и заявената вчера готовност на ИТН да се отиде на втори предсрочни избори социологът Андрей Райчев в студиото на БТВ.

Според него Слави Трифонов и „Демократична България“ са изпаднали в ситуацията на пълно неразбиране, преминаващо в омраза. „Има пълно неразбиране и затова се псуват. ИТН и протестните партии живеят в различни светове и си викат „абе, какво правите вие!“ Взаимно се обвиняват, че са хора на Доган или че са идиоти, като във вица за единия, който е хванал слона за опашката, друг е хванал слона за крака и спорят какво е животното, коментира Андрей Райчев.

Това значи, че те виждат различен предмет. За „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ ситуацията е на събаряне на режима на Борисов. Те се питат какво прави Трифонов и защо е спрял да събаря. Позицията на Трифонов и ИТН е от позицията вече на спечелилите изборите – те казват „ние ще управляваме“, което за тях означава, че ще събарят цялата система, не само Борисов. Това включва всички въпроси от референдума, а и други, поясни Райчев.

БСП шест години се бори да събаря режима на Борисов, на шестата година се образува ситуация, в която това може да се случи, посочи Райчев и обясни позицията на ИТН: „Слави Трифонов обаче каза на БСП „у лево“, а на „Демократична България“ – „у дясно“. Слави Трифонов приватизира победата, според Андрей Райчев.

Вероятността българският народ да реагира изключително негативно на нови избори тази година е голяма, макар и социологът да каза, че не може да се предполага точно какво ще се случи. Най-опасни обаче ще бъдат едни трети избори именно за „Има такъв народ“. Затова и според Райчев най-вероятно ще се състави правителство, макар и от ИТН да казват към протестните партии „вие сте боклуци, но очакваме вашата подкрепа“.

Съмнявам се, че ще се опитат и ще съумеят да възстановят общия фронт. Може и да се опитат да възстановят нещо, за да няма трети избори, които са най-опасни за ИТН. Това обаче ще е временно решение, според Андрей Райчев.

Втори предсрочни избори и президентски едновременно не са добро начинание, а и няма нищо по-лошо от избори 2 в 1 за президента Румен Радев, макар и с такава теза да се спекулира. Ако са избори 2 в 1 всички ще трябва да издигнат свой кандидат за президент, за да не им се размие вота. Затова и той ще направи всичко възможно да има правителство, макар и за кратко.