Анализаторът Костанца Рангелова : Русия разиграва фарс, за да влезе Европа в криза зимата!

0
54
konstanca1
Източник : Фрогнюз

Русия разиграва фарс, за да дестабилизира Европа. Ако Русия спре изведнъж газа, ще има много по-голямо ниво на солидарност, а когато го спира бавно, това затруднява единната позиция. Това каза пред БНР Костанца Рангелова, старши анализатор в Програма „Енергетика и климат“ на Центъра за изследване на демокрацията.

Капацитетът на газопреносната мрежа, която минава през Украйна и Словакия, може да компенсира капацитета на „Северен поток“, но Русия не прави това. Целта е постепенно да се намалят количествата газ към Европа и бавно да ни въведат в криза с началото на отоплителния сезон, коментира Рангелова .

Експертът уточни, че „Северен поток“ разполага с около 360 мегавата мощност като капацитет на турбините. Турбините, които в момента са на линия, биха могли да осигурят 100% от газа, като това е нормален стандарт в индустрията – всяка такава инфраструктура да има допълнителен капацитет, почти двойно на нуждите, в случаи на аварии и непредвидени обстоятелства.

Като друг проблем тя очерта липсата на достатъчно свързаност между различните държави и при прекъсване на газа няма как „оптимално да се разпредели напрежението“.

Най-застрашени при цялостно спиране на газа са държавите в Централна и Източна Европа, защото няма достатъчно капацитет за доставка на алтернативен газ, изтъкна тя.

Най-накрая трябва да се дефинират енергийно бедните домакинства, за да има адекватни политики за подпомагане, каза Рангелова.

Тя коментира и обстановката в България: Предстоят ни две, три, дори четири години, които ще бъдат доста тежки. Следващата година ще бъде по-тежка и от тази.

По думите ѝ при спрян руски газ следващият отоплителен сезон рискува да бъде дори още по-тежък, а всяка консумирана молекула газ през този сезон ще направи следващия още по-труден.

Капацитетът на газопреносната мрежа, която минава през Украйна и Словакия, може да компенсира капацитета на „Северен поток“, но Русия не прави това. Целта е постепенно да се намалят количествата газ към Европа и бавно да ни въведат в криза с началото на отоплителния сезон, коментира Костанца Рангелова .