Александър Невзоров : Мисля, че Русия няма да я има след 9 години!

0
28
768x4323

„Мисля, че Русия няма да я има след 9 години,“ така Александър Невзоров коментира в своя канал в „Телеграм“ искането на прокуратурата да му даде 9 години затвор и задочната си осемгодишна присъда.

Припомняме, че съд в Москва задочно осъди Александър Невзоров за неговите антивоенни публикации на 8 години затвор и забрана за публикации в Интернет коментира Нюз.бг

Абсолютно не планирам да се връщам„, отговори Невзоров на въпроса къде планира да прекара следващите 8-9 години. „Знаете, че много дейци на антифашистката съпротива на нацистка Германия не намериха сили да се върнат в Германия след войната, (защото) страната им се струваше абсолютно осквернена. И аз имам същото чувство за Русия. За мен това не е трагедия, вече пуснах корени тук (в Украйна), научих се как да живея и да печеля пари.“

Невзоров, заедно със съпругата си Лидия, напусна Русия през март миналата година, през април Министерството на правосъдието призна журналиста за чуждестранен агент. През юни украинският президент Володимир Зеленски даде на Невзоров и съпругата му украинско гражданство.

„Аз съм същество без националност, държава“, казва Невзоров. „Имам украински паспорт и много се гордея с него. Но в Украйна все още не ме приемат за свой, ценят ме като съюзник, като приятел, като рицар, който се бие за Украйна, но не ме приемат докрай. Затова съм като „Иван, който не знае род“.

От началото на войната на Русия в Украйна Невзоров има не едно или две видеа с коментари, с които в типичния си ироничен стил осъжда военната агресия и властта в Москва. Едно от най-острите му изказвания е, че след войната, независимо как ще свърши, Руската федерация ще трябва да смени името си.

Александър Невзоров е бивш телевизионен водещ на една най-високо оценените програми от края на 80-те „600 секунди“, публицист и продуцент, талантлив журналист, хиполог и видео блогър. Бил е депутат от Държавната Дума. В началото на кариерата на настоящия руски президент Владимир Путин му е доверен човек, включително е спряган за медиен съветник на Кремъл от онзи период.

На 22 април руското министерство на правосъдието вписа Александър Невзоров, както и журналиста Сергей Пархоменко и бившия главен редактор на радиостанцията „Ехото на Москва“ Алексей Венедиктов, в регистъра на чуждестранните медийни агенти, „иноагенти“. Невзоров е считан за един от най-влиятелните мениджъри на медии в Русия.