Джо Байдън и Олаф Шолц потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна!

0
473
orig1 5
Източник : Дир.бг

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че двамата, които са сред най-близките съюзници на Киев, са обсъдили войната по време на лична среща в Белия дом, предаде БТА.

Това беше второто посещение на германския канцлер Шолц в Белия дом за близо 15-те месеца след встъпването му в длъжност. Той беше за първи път във Вашингтон в началото на февруари миналата година, когато темата за Украйна също играеше централна роля.

По това време десетки хиляди руски войници вече се бяха събрали при украинската граница. Две седмици по-късно, на 24 февруари 2022 г., Русия нахлу в Украйна.

Украйна оказа умела и упорита съпротива срещу много по-силната си съседка. Но докато войната навлиза във втората си година, САЩ и Европа сблъскват с големи проблеми, свързани с продължаването на доставките на оръжия и боеприпаси, както и с това какви гаранции за сигурност могат да бъдат дадени на Украйна, която в дългосрочен план се надява да се присъедини към ЕС и НАТО.

Появиха се и въпроси как Байдън и Шолц ще отговорят на исканията на някои среди Западът да настоява за мирни преговори и за слагане край на кръвопролитията, а също как да се санкционира Китай, ако достави оръжия на Русия. Голяма част от темите в едночасовата среща обаче бяха обсъждани при закрити врати.

В кратко изявление, публикувано след разговорите, Белият дом съобщи само, че Байдън и Шолц са говорили за „продължаващите усилия за предоставяне на сигурност, хуманитарна, икономическа и политическа помощ на Украйна, и за важността да се поддържа глобална солидарност с народа на Украйна“, както и по други глобални въпроси.

Шолц неколкократно казва, че според него правителството му трябва да работи заедно с администрацията на Байдън, когато става въпрос за изпращане на военна помощ за Украйна.

След като месеци наред се противопоставяше на призивите на Киев и съюзниците от НАТО, по-рано тази година Берлин се съгласи да изпрати свои бойни танкове „Леопард“ на Украйна.

„Искам да благодаря на всички вас за вашето силно и стабилно лидерство. Казвам го искрено. Това промени света“, каза Байдън на Шолц в Овалния кабинет на Белия дом преди да се затворят вратите и да започне личната им среща.

„Включихте се, за да предоставите военна подкрепа от критично важно значение и знаете ли, мога да твърдя, че освен военната ви помощ, моралната подкрепа, която оказахте на украинците, беше пълна“, каза Байдън.


ADS