0
466
orig1 4
Източник : Дир.бг

Лют спор между ГЕРБ и ПП в кулоарите на парламента се завихри, докато Асен Василев тръгна да отговаря пред медиите на обвиненията на Бойко Борисов и партията му, че еднолично е поемал ангажимента за затварянето на над 50% от въглищните мощности в Маришкия басейн.

Василев тъкмо обясняваше как подписът за това е на бившия премиер Бойко Борисов през 2020, когато в диалог с него влезе депутатът от ГЕРБ Жечо Станков, бивш зам.-министър на енергетиката.

„Това са 7 милиарда, чисти пари – за 4 години ще загуби държавата“, прекъсна Станков изявлението на Василев.

„Може ли да се махнете от камерите, тъй като ние даваме пресконференция“, опита се да го отстрани Василев. Той отрече обвиненията на ГЕРБ.

„Няма поет ангажимент за затваряне на централите“, каза бившият финансов министър и вицепремиер, когото от партията на Борисов по-рано обвиниха, че не се е допитал дори до БЕХ и до енергийното министерство за ангажимента, поет в плана за възстановяване и устойчивост.

„Ето го документа, тук пише черно на бяло“, вдигна го Жечо Станков.

„Хайде сега, да спрете да лъжете, щото нищо не се разбира“, прекъсна го Василев.

Снимка: БТА

 

 

Снимка: Булфото

В един миг обаче и двамата се обявиха за категорично предоговаряне на Плана.

„Трябва да има предоговаряне“, съгласи се Василев със Станков. Но двамата продължиха да спорят пред камери и микрофони.

Щом трябва да има предоговаряне, значи означава, че нещо е обещано, реагира Станков. И продължи да говори пред медиите какво са обещавали от ПП.

През това време Василев се опитваше да го заглуши, като повтори минимум шест пъти на висок глас въпроса:

„Какво подписа 2020 г. г-н Борисов в Брюксел?“

Снимка: БТА

Василев успя да каже пред медиите, че именно Борисов е обещал 55% затваряне на мощностите на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, докато ПП по време на тяхното управление постигнали отстъпката свиването на мощностите да бъде до 40%.

„Войната в Украйна ни дава шанс да продължим процеса на предоговаряне“, добави още Василев, като уточни, че тъй като и Румъния и Гърция са засегнати от затварянето на нашите въглищни мощности, ако предоговаряме сега заедно с тях, имаме още по-голям шанс затварянето да се отложи.

Снимка: Булфото

„Бяхте ми обещали дебат за санирането, „за“ ли сте, или „против“, атакува отново Жечо Станков по повод факта, че програмата за саниране беше извадена от Плана за възстановяване по времето на кабинета на ПП.


ADS