Пак ток, пак ЧЕЗ… Премиерът: Този път оставки няма да има, ще ги разнищя!

0
952
премиер
Източник : Днес.бг

Този път оставки няма да има и им обещавам на тези хора да ги разнищя докрай“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента по темата за сделката за ЧЕЗ.
Борисов беше категоричен, че няма да позволи да бъде петнена репутацията на Министерския съвет и заподозря „майсторски сценарий“ за сваляне на правителството му, както това се случи с първия му кабинет.
„По друг сценарий със същите изпълнители – пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания, и в един момент се получава, че едва ли не аз или правителството участваме в някаква тъмна сделка. Не само че не участваме, никакво влияние или отношение нямаме по тази тема“, беше категоричен премиерът.
По думите му в общественото пространство се насажда усещането и то много планирано, че „някаква Гинка от Пазарджик, стоейки някой от нас най-вероятно зад нея, прави една такава сделка“. Борисов беше категоричен, че това е лъжа.
Премиерът уточни, че в получената от чешкия му колега Андрей Бабиш информация вижда „руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми“. Той не конкретизира заради банковата тайна, но каза, че тази информация ще бъде налична в секретното деловодство на парламента.
Премиерът коментира още, че от публикациите в медийното пространство излиза, че сделката за продажбата на дружеството е приключила. Всъщност обаче тези банки са изпратили писма за намерения, които не означават нищо, не са поемали ангажимент.
Той уточни, че ще разбере заедно с ръководството на БНБ и финансовия министър какво означава „писмо за комфорт“ от страна на тези банки, защото това създало на кабинета „огромен дискомфорт“.
От думите на премиера стана ясно още, че сделката за продажбата на ЧЕЗ не може да бъде спряна. „Нямаме механизъм да я спрем, защото става въпрос за частни субекти“, призна Борисов, но посочи, че ще помисли освен институциите у нас, кои еврослужби могат да ни помогнат.
За оставката на енергийния министър Теменужка Петкова ще се решава след изслушванията в енергийната комисия в парламента и проверка на случая. От думите на Борисов стана ясно, че според коалиционните партньори няма нужда тя да напуска поста си.
Премиерът посъветва президента Румен Радев да се обади на чешкия си колега за повече информация за сделката, информира днес.бг.
„Да вложим цялата мощ на държавата, да приемем, че нашата опозиция е алармирала, ние сме подценили, сега с цялата сила на държавата да се върнем и да направим това, което е необходимо“, каза той.
Борисов каза още, че ще бъдат подготвени промени в Закона за енергетиката, но не конкретизира точно какви.


ADS