Добре че не гледаш, Апостоле! 145 години по-късно

0
1763
дякона
снимка Капитан

145 години след обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски бургазлии отново ще се преклонят пред паметта, святото дело и героичната му саможертва в името на цял един народ.

общинари
снимка Капитан

Преклонението пред паметта на най-емблематичната фигура на българското освободително движение и радетел за „чиста и свята република“ Васил Левски ще бъде пред паметника му в Морската градина от 11.30 часа. Пред монумента на Левски представители на бургаското духовенство ще отслужат заупокойна молитва, след която ще започне тържественият ритуал по полагане на венци и цветя от гражданите.

На кого ни остави, Апостоле? На 19.02 повечето от първите мъже, жени и всякакви други, ще положат венци и цветя пред паметниците на Васил Левски в цялата страна. За съжаление след това някои, ще отидат в кабинетите си (където стои портрета на Апостола) и ще продължат да броят комисионни. „Добре че не гледаш, Апостоле!“ Защото, ако видиш какво става, ще събереш сили да се върнеш и ще стане една!

Наказателен закон

16. 1) „Който не е чист – убивам го!” (до Данаил Попов, 16.IХ.1872 г.). „Нему смърт, смърт и смърт!” (до орханийци, 29.I.1872 г.).

2) „Предателите, чорбаджиите, изедниците и турските подлизурки ще да висят на едно дърво с наште неприятели – страшно ще бъде народното отмъщение! Който днес не желае да бъде свободен, той не е българин и не е човек! Или с нази и с народа, или с турските джелати и кръвопийци! Черно робство ли искате или златна свобода!?” (позив, 10.III.1871 г.). „Ние причисляваме в числото на нашите врагове и противници и ония български изроди и чорбаджии, които пречат на народната ни цел, и ще ги преследуваме навсякъде и всякога!” (Програмата на БРЦК).

17. 1) „Ако някой, бил войвода, бил член на комитета, бил вънкашен, бил кой бил, дръзне да издаде нещо на неприятеля ни, ще се накаже със смърт” (Наредата).

2) „Ако някой от влиятелните българи или войвода, подкупен от чуждо правителство или от друго частно лице, поиска да ни пречи в работите под какъвто начин и да било, такъв ще се счита за неприятел и ще се наказва със смърт” (Наредата).

3) „Ако някой очерни народната ни работа с нарушаванието на правото на други народности, също като нас страдущи, и такъв ще се счита за неприятел на отечеството ни и ще се наказва със смърт” (Устав на БРЦК, 29.IV.1872 г.).

18. 1) „Ако някой от служащите, като председателят [на БРЦК] и др., поиска да злоупотреби със служебната власт… ще се накаже със смърт” (Наредата).

2) „Ако някой от касиерите… дръзне да вземе и усвои и най-малката част от поверените му пари, ще се накаже със смърт” (Наредата).

19. „Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система „демократска република” и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна система [в см. монархия], то и таквизи ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт”

Поклон, Апостоле!       Няма да ги оставим!

Капитан

 


ADS