Велизар Енчев: България предаде Западните покрайнини

0
1068
велизар
снимка:славишоу.ком

Бидейки председател на Съвета на ЕС, България се опитва да присъединява Западните Балкани към Европа, но цената на тази илюзорна политика е, че ние изгубихме Западните покрайнини. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ лидерът на партия „Българска пролет“ Велизар Енчев.

„Тази загуба започна още при кабинета Борисов 2, когато председателката тогава на Народното събрание Цецка Цачева заяви на две срещи със сръбската си колежка, че България подкрепя безрезервно Сърбия за ЕС“, каза Енчев.

Той посочи, че управляващите не са отворили и дума за българските интереси в Западните покрайнини и за сърбизирането на българите там, и от 270’000 българи през 1918 година, сега те само 25’000.
Това е геноцид, а от международно-правна гледна точка е етническо прочистване, посочи Енчев.
Според него, българската външна политика се депрофесионализира и този процес е започнал с влизането на Соломон Паси във външното министерство.
Плачем за Западните Балкани вместо да плачем за Западните покрайнини, обобщи лидерът на „Българска пролет“.
Велизар Енчев коментира, че присъединяването на Западните Балкани е оправдано от стратегическа гледна точка, но повечето от страните в региона не покриват критериите за еврочленство.
„Албания и Косово са най-криминализираните държави в Европа“, каза още той.


ADS