Заразеният с индийския вариант на Ковид-19 е бил ваксиниран с първа доза!

0
19
orig1 10
Източник : Блиц.бг

Заразеният с индийския вариант на COVID-19 мъж е бил ваксиниран с първа доза ваксина на „АстраЗенека“ на 24 февруари. Това съобщиха от пресслужбата на Министерстото на здравеопазването, цитирайки данни от извършено епидемиологично проучване.

Стажант лекар, завършил семестриално Медицинския университет в Плевен, е първият доказан случай на индийския вариант на коронавируса в България, стана ясно по-рано днес. Сега провежда държавния си стаж, преди да се дипломира във вуза.

На 1 април младият мъж е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България, по данни от Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/, съобщават от МЗ.

При проявата на първите симптоми мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица. На 5 април той се е изследвал за COVID-19, като пробата е била взета в болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция, мъжът е бил поставен под домашна изолациякато е имал леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения.

На 21 април от лечебното заведение са изпратили 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ, сред които е била и пробата на мъжа. Тя е била секвенирана на 5 май, като данните веднага са били депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е било установено, че при тази проба става въпрос за „Делта“ вариант на вируса. При повторен анализ е било установено, че е „Делта“ вариант – индийски вариант на коронавируса.

От Министерството на здравеопазването са възложили на НЦЗПБ да създаде такава процедура по набиране и анализ на пробите, която в най-кратки срокове да установява новите варианти на коронавирусната инфекция с цел превенция и защита на здравето на хората и предприемане на своевременни мерки в тази посока.

По-рано от Регионалната здравна инспекция в Плевен съобщиха, че въпреки, че пациентът с индийски щам е оздравял още в края на април, екип на инспекцията ще тества хората, които са били и са контактували с него, като по предварителна информация няма данни някои от тях да има коронавирус.

В момента епидемиологичната обстановка по отношение на пандемията в региона на Плевен е спокойна, каза той. Заболеваемостта е около 15 на 100 хиляди души население на 14-дневна база. Случаят е още един повод да се огледаме за хода на процеса на ваксинацията, каза д-р Минчев. По думите му в региона с първа игла са близо 60 000 души, а около 30 000 са си поставили две дози, уточни той.

По-рано зравният министър Кацаров заяви, че няма причина за паника и не се налага в региона да се вземат допълнителни мерки. Заради високия риск за общественото здраве обаче е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.