Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел!

0
51
Weekly cabinet meeting at the prime minister's office in Jerusalem
Нюз.бг

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви, че искането от прокурора на Международния наказателен съд за заповеди за арест на израелския премиер и министъра на отбраната  е „скандално“ и е равносилно на нападение срещу жертвите на нападението на Хамас на 7 октомври.

Прокурорът на МНС Карим Хан иска заповеди за арест на Нетаняху, Галант и трима лидери на палестинската въоръжена групировка Хамас за предполагаеми военни престъпления. Състав на досъдебното производство ще прецени дали доказателствата подкрепят искането му.

Външният министър Израел Кац каза, че е отворил специалнен отдел в рамките на външното министерство, за да противодейства на решението на прокурора на МНС.

„Възнамерявам да говоря с външните министри на водещи страни по света, за да ги призова да се противопоставят на решението на прокурора и да заявят, че дори и да бъдат издадени заповеди, те нямат намерение да ги прилагат срещу израелски лидери„, каза Кац.

„Правенето на паралели между лидерите на една демократична страна, решена да се защитава от презрения терор, с лидерите на една кръвожадна терористична организация е дълбоко изкривяване на справедливостта и явен морален провал“ заяви Бени Ганц, министър в кабинета на Нетаняху.

Според израелският финансов министър Безалел Смотрич, решението да се поискат заповеди за арест на Нетаняху и Галант е „демонстрация на лицемерие и омраза към евреите“.

„Заповедите за арест срещу тях са заповеди за арест срещу всички нас.“


ADS