Второто възстание бе под надслов : “ Нека бъде светлина „!

0
107
orig1 1
Източник : Флагман

Вечерната част от обявеното като всенародно въстание срещу властта в България събра в района на Триъгълника на властта недоволните от премиера и главния прокурор. Протестиращите бяха посрещнати от значителен брой полицаи, но на свечеряване започнаха да се забелязват групи младежи, които не изглежда да имат отношение към политическата обстановка в страната.

Въпреки това към 22 часа демонстрацията премина мирно, а най-забележителна беше сцената, когато под звуците на песента „Нека бъде светлина“ почти всички на площада включиха фенерите на телефоните си и ги вдигнаха високо.

За да бъдат избегнати провокации, още сутринта организаторите опънаха лента между протестиращите и униформените.

„Това е тънката червена линия между нас и властта. Ние пазим полицията. Нас не ни е страх“, каза един от организаторите.

Органите на реда бяха подготвени. Народното събрание беше обградено от полиция и жандармерия. На входа бяха разположени три линейки.

Малко след 10.00 ч. полетяха и яйца към сградата на парламента. Този път те бяха значително по-малко на брой в сравнение с 2 септември, нямаше и замеряни полицаи.

 

Снимка: „Булфото“

От трибуната недоволни демонстранти заявиха, че протестиращи са затрудняват да стигнат до протеста заради проверките. Част от недоволните се насочиха към едно от КПП-тата и влязоха в диалог с полицията. Ораторите пред президентството призовават за оставка, припомнят събитията от 2 септември, когато имаше ексцесии на протестите, както и десетки арестувани и пострадали. Изказващите се настояват за мирен протест и призовават хората да не се поддават на провокации за насилие.

 

Снимка: „Булфото“

Сутринта при специално претърсване полицията откри опасни предмети в градинката и храстите пред Народния театър. Шестима бяха задържани още в първите часове на протеста. Те са установени на КПП-тата в широкия периметър. Двама са обявени за издирване, съобщиха от СДВР. Три лица са носили забранени предмети, но са отказали да ги оставят. При един са липсвали лични документи.

 

Снимка: „Булфото“

Назначената и изготвена експертна справка посочи по-късно наличие на прозрачна запалителна течност, както и черна и червена боя в част от намерените от полицаите бутилки.

 

Снимка: „Булфото“

Въпреки засилените мерки за сигурност от „Булфото“ съобщиха, че към протеста са се присъединили групи еднотипни изглеждащи младежи. От БНТ пък алармираха, че до полицаите е стигнала неофициална информация, че се подготвя изпочупване стъклата на Съдебната палата.

 

Снимка: БТА

 

 


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук