Великобритания, ще обучава украински пилоти за модерните си самолети! Обмисля доставка! В Кремъл побесняха!

0
75
0000563098 article21
Снимка : БГНЕС/ ЕРА.

Руското посолство в Лондон предупреди в сряда, че военни и политически последици ще последват потенциалната доставка на бойни самолети от Обединеното кралство в Украйна.

Ако избере подобен ход, Великобритания ще бъде отговорна за цялата допълнителна ескалация на европейския континент и в целия свят, казаха от посолството пред руски държавни медии коментира Нюз.бг

По-рано през деня говорител на британското правителство потвърди, че то обмисля изпращането на бойни самолети в Украйна.

Потенциалната доставка на самолет обаче би представлявала „по-скоро дългосрочно решение, отколкото краткосрочна способност, от която Украйна се нуждае най-много сега“, посочи говорителят.

Британският премиер Риши Сунак подчерта в сряда на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, че „когато става въпрос за военна помощ, нищо не е извън масата„. Поради тази причина Сунак каза, че предоставянето на изтребители също е било „част от разговора„.

Сунак настоя, че Обединеното кралство ще ускори доставките на военно оборудване за Киев, така че то да пристигне „в рамките на дни или седмици, а не месеци или години“.

Той каза още, че Обединеното кралство също ще разшири програмата си за обучение на украински войници, която сега ще включва морски пехотинци и пилоти.

Той обясни, че обучението на пилоти е първата стъпка към евентуалната доставка на модерни самолети, тъй като те трябва да могат да управляват такива самолети.