В администрацията – само на български! И без SMS-и на „шльокавица“ Обединените патриоти предлагат законопроект за българския език!

0
359
тримата

Всички в администрацията ще трябва да говорят и пишат на български, а електронните съобщения ще бъдат само на кирилица. Това предвижда законопроектът за българския език, внесен от „Обединени патриоти“.kiril i metodiy ikona
Със закона се цели да се запази българският език като основа на българската национална идентичност. Патриотите са провокирани и от това, че в страната се използват и други езици в някои институции. Лидерът на парламентарната група Волен Сидеров даде пример с униформите на полицаите, на които надписите са на английски език.
Според новите текстове чиновниците, които говорят или пишат на език, различен от българския, ще бъдат санкционирани с глоби между 1000 и 5000 лева.
„Задължаваме в българската администрация да се говори и пише само на български език. На 1/5 от територията на страната в някои администрации си позволяват да говорят на небългарски езици“, каза Искрен Веселинов.
Също така всички електронни съобщения вече ще трябва да бъдат на български, а всяко електронно усторйство – телефон, компютър, да подлежи на кирилизация.
„Електронните съобщения ще трябва да бъдат на български, множество от операторите и банките, които ни тероризират с шльокавица, ще трябва да си преосмислят политиката“, каза още Веселинов.
„Това е един закон, чрез който ще се опитаме чрез санкции да се наложат определени правила, които да се спазват от всички“, заключи Борис Ячев.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук